Reducerea drastică a bugetului declanșează proteste în România
- 19 decembrie 2024: Investigație jurnalistică dezvăluie influența Rusiei asupra influencerilor pentru promovarea lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
- 13 mai 2021: Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare
- 4 martie 2018: The Weinstein Company solicită falimentul
- 16 noiembrie 2017: POZITIE MARTURISITOARE a PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor
- 22 octombrie 2017: Comuna Ciocănești din Bucovina, în top 10 al celor mai colorate destinații turistice din Europa
12 mai 2010 București, România — Măsurile dure anti-criză anunțate de guvern săptămâna trecută au revoltat sindicatele române, care amenință cu proteste și greve susținute în următoarele săptămâni. Partidele de opoziție sunt de asemenea nemulțumite.
Măsurile prevăd reducerea drastică a cheltuielilor din sectorul public. Salariile celor 1,3 milioane de bugetari vor fi reduse cu 25%, iar pensiile celor 4,7 milioane de pensionari cu 15%, a anunțat președintele Traian Băsescu joi (6 mai).
Indemnizațiile sociale vor fi de asemenea reduse cu 15%, iar programele naționale actuale de protecție socială vor fi reevaluate, a declarat președintele. Subvențiile de stat vor fi diminuate.
"Propun societății ca împreună să prevenim grecizarea țării", a afirmat Băsescu, anunțând măsurile în timpul vizitei delegației FMI la București.
"Dacă nu se luau măsurile de reducere a salariilor și a pensiilor, la începutul lui 2011 trebuia să angajăm un nou credit, poate nu de 20 de miliarde de euro, ci de 30 de miliarde de euro. E ultimul moment în care împreună putem să evităm agravarea situației financiare a țarii", a adăugat președintele.
Opoziția contestă acest argument. Liderul Partidului Social Democrat, Victor Ponta, a acuzat guvernul de "genocid social", iar liderul liberal Crin Antonescu a condamnat "măsurile de o gravitate fără precedent".
"Acestea sunt măsuri aberante, luate de oameni care nu au nici cea mai vagă idee despre cum se trăiește în realitate în România", a afirmat Lucian Sava, un profesor de istorie în vârstă de 28 de ani, care a mai spus că reducerile vor fi un dezastru pentru familiile în care ambii soți sunt angajați în sistemul învățământului de stat.
"Este insuportabil ca diversele categorii sociale să fie continuu hărțuite, când structurile din administrația centrală, care câștigă salarii imense, sunt intangibile", a spus acesta. "Sistemul trebuie reformat, dar haideți să începem cu miniștrii".
Eliza Săndulescu, un medic în primul an de rezidențiat, afirmă că sistemul național de sănătate este în pericol.
"Am auzit în ultimul timp nenumărate semnale de alarmă privitoare la numărul alarmant de medici care au decis să plece în străinătate. Ei chiar au spus că această situație devine o problemă de securitate națională. Și ei ce fac în schimb? Ne reduc salariile. Aceasta nu ajută sistemul public de sănătate, deja la pământ, și nu va face decât să agraveze corupția din spitale", a declarat aceasta pentru SETimes.
Pensionarii contestă de asemenea aceste măsuri. "Este prea mult pentru noi, în special pentru cei care abia trăiesc din pensii. Înțeleg solidaritatea în momente ca acestea, dar să fim rezonabili", a spus Gheorghe Cochileț, de 67de ani, făcând aluzie la cei cu venituri mari.
"Nu pot accepta să fiu victima incapacității guvernului de a gestiona criza", a adăugat el.
Referințe
[modificare]- Paul Ciocoiu, „Reducerea drastică a bugetului declanșează proteste în România” — setimes.com, 11 mai 2010