Sari la conținut

România: Soarta lui Băsescu va fi decisă prin referendum

De la Wikiștiri


12 iulie 2012 București, România


Parlamentul a votat în favoarea suspendării președintelui Traian Băsescu, pe fondul luptelor politice interne care au stârnit îngrijorare internațională profundă.

Românii vor vota în 29 iulie într-un referendum național cu privire la menținerea lui Traian Băsescu în funcția de președinte. Acesta ar putea fi îndepărtat din funcție după ce a fost suspendat săptămâna trecută de parlament în baza acuzațiilor că și-a încălcat atribuțiile.

Suspendarea, ultimul capitol din lupta dintre Băsescu și prim-ministrul Victor Ponta, ridică noi întrebări cu privire la stabilitatea democrației române și a generat mesaje de îngrijorare din partea UE.

Traian Băsescu

Băsescu a fost suspendat vineri (6 iulie) cu 256 de voturi pentru și 114 de voturi împotrivă în parlamentul dominat de partidul lui Ponta, Uniunea Social Liberală (USL). Președinte al României de opt ani, Băsescu este acuzat de încălcarea prerogativelor sale constituționale și interferarea cu activitatea guvernului.

Victor Ponta

Criticii îl acuză de transformarea României într-un regim prezidențial de facto, împingând populația în sărăcie prin aplicarea unor măsuri de austeritate nepopulare și făcând remarci rasiste împotriva rromilor și a persoanelor cu dizabilități. El a fost suspendat pentru 30 de zile, timp în care noul președinte al Senatului, Crin Antonescu, va fi președinte interimar.

Băsescu a respins acuzațiile într-un discurs ținut la scurt timp după votul din parlament. "Am conștiința împăcată că mi-am făcut datoria față de țară și popor", a declarat el.

Băsescu este în conflict cu USL și cu Ponta -- al treilea prim-ministru al României din acest an -- din luna mai, când Ponta a ajuns la putere. Partidul i-a eliminat de asemenea săptămâna trecută pe președinții Senatului și Camerei Deputaților, ambii aliați ai lui Băsescu, și a modificat constituția pentru a permite eliminarea lui Băsescu prin simpla majoritate a voturilor depuse în referendumul național, nu printr-o majoritate a alegătorilor înregistrați.

Din cauza noului standard redus, lui Băsescu îi va fi mai dificil să își păstreze postul. Băsescu a rezistat unui referendum asupra suspendării în 2007, dar este mult mai puțin popular acum, parțial din cauza economiei slăbite a națiunii.

UE și-a exprimat îngrijorarea, în special întrucât USL l-a schimbat și pe avocatului poporului și a încercat să demită judecători ai Curții Constituționale, curtea supremă a țării, acuzându-i că sunt de partea lui Băsescu. Atât decizia de a-l suspenda pe Băsescu, cât și rezultatele referendumului trebuie validate de cei nouă judecători ai curții.

Ponta a luat de asemenea măsuri pentru a reduce puterile Curții Constituționale, care are ultimul cuvânt cu privire la legile adoptate de parlament.

A urmat un val de critici din partea UE și SUA, care au cerut autorităților de la București să asigure statul de drept și independența justiției și au amenințat că noile evenimente ar putea afecta eforturile României de a adera la spațiul Schengen, eforturi care trenează. Pe fondul tensiunilor politice care au suspendat procesul decizional în contextul unei redresări economice slabe, moneda națională a atins un nivel minim record în raport cu euro.

„Este probabil ca evenimentele să dovedească în curând corectitudinea observației d-lui Băsescu, făcută marți, că destituirea sa este doar o fază dintr-o încercare de a zdrobi spiritul independent al sistemului judiciar”, a declarat Tom Gallagher, profesor de politică est-europeană la Universitatea Bradford din Anglia de Nord, publicației SETimes.

Efectele acestor acțiuni vor fi vizibile în curând, a declarat Gallagher.

„Cred că guvernul se va confrunta cu o opoziție tot mai mare odată ce va deveni clar că România va plăti probabil din greu costurile economice tot mai mari pentru neglijarea normelor democrative fundamentale într-un mod ce nu s-a mai văzut niciunde altundeva în Europa democratică de mulți ani", a afirmat el. „Stabilitatea se va dovedi greu de obținut pentru Ponta și aliații săi”.

Unii par uimiți de manevrele politice.

„Nu sunt un fan al lui Băsescu, dar să îl suspenzi pentru adoptarea măsurilor de austeritate într-un moment în care întreaga Europă este adâncită în criză îmi pare o glumă proastă", a afirmat Dumitru Staroste, un profesor din București, publicației SETimes. „Și aceasta mă face să trag concluzia nefericită că noua generație de politicieni români are rădăcini adânci în aceleași maladii vechi de care sufereau liderii post-comuniști”.

Referințe

[modificare]