Sari la conținut

România „se joacă cu focul” la Eurovision 2010

De la Wikiștiri


27 martie 2010 România — România își încearcă din nou norocul la concursul muzical european, anul acesta cu o melodie dinamică.

„Playing with Fire”, interpretată de duetul Paula Seling și Ovi, a fost de departe cea mai populară melodie dintre cele 16 piese românești care au concurat la selecția națională a Eurovision din 20 martie.

„Pot să spun că este cel mai important lucru care mi s-a întâmplat până acum”, a afirmat Seling după anunțarea câștigătorilor. „Cu siguranță că vom avea același gen de show [la Oslo] întrucât conceptul este bun. Se referă la un duel muzical între două piane și două voci”.

Melodia a fost compusă de Ovi – născut Ovidiu Cernăuțeanu – un român expatriat care trăiește în Norvegia. Piesa va reprezenta România în semifinala Eurovision de la Oslo din luna mai.

Aceasta a obținut 12 puncte din partea publicului și a juriului în arena Circului Globus din București. Melodia a primit 23 000 de voturi din partea publicului, dublu față de principala sa contracandidată, „Save Their Lives”, interpretată de Luminița Anghel.

Acesta este primul succes al lui Seling după cele patru încercări precedente la concursul național pentru cea mai bună melodie din Europa. Ea a câștigat marele premiu la festivalul național muzical de la Mamaia din 1997 și a triumfat în 2002 la festivalul internațional „Cerbul de Aur”.

Seling și Ovi vor începe un turneu în Europa pentru a promova piesa, care a fost deja trimisă mai multor posturi de radio importante de pe continent. Un videoclip care prezintă duoul interpretând piesa va fi distribuit posturilor de televiziune.

Jurnaliștii de divertisment au afirmat că organizarea concursului național al Eurovision s-a îmbunătățit considerabil.

„Pentru prima dată în ultimii ani, faza națională a concursului muzical a avut loc în afara studiourilor televiziunii naționale”, a declarat pentru SETimes Andreea Marinescu, o jurnalistă independentă prezentă la concurs. „Fanii și-au putut asculta pe viu artiștii favoriți, [iar] monotonia unei emisiuni plictisitoare transmise în direct dintr-un studio de televiziune a fost eliminată, datorită spectacolelor de circ din timpul pauzei”.

Marinescu admite totuși că, potrivit unora, spectacolului îi lipsește strălucirea de altădată.

„Publicul și-a pierdut oarecum interesul față de acest spectacol din cauza scandalurilor aproape anuale legate de presupusa aranjare a concursului”, a afirmat aceasta. „Unii compozitori susțin că piesele înscrise în concursul din acest an nu sunt atât de atrăgătoare ca cele din edițiile precedente datorită faptului că unii compozitori faimoși și talentați au ales să stea deoparte, fie de teama scandalurilor obișnuite, fie ca urmare a acuzațiilor de presupus plagiat din anii precedenți”.

În ansamblu, participarea România la Eurovision nu a înregistrat rezultate notabile. Cea mai bună performanță a țării a fost cea din 2005, când Luminița Anghel și trupa Sistem s-au clasat pe locul al treilea cu piesa „Let Me Try”.

Anul următor, Mihai Trăistariu s-a clasat pe locul al patrulea cu "Tornero", piesă care a devenit rapid un hit european.

Referințe

[modificare]