Sari la conținut

România a înființat două companii energetice naționale

De la Wikiștiri


24 martie 2010 România — Două companii energetice gigant sunt preconizate să devină operaționale în următoarele șase luni, reorganizând din temelii producția de energie a României.

La începutul acestui an, guvernul român și Consiliul Suprem de Apărare a Țării au aprobat înființarea a două companii energetice naționale, supravegheate de ministerul economiei. Societățile pe acțiuni Electra și Hidroenergetica vor avea în componență activele tuturor companiilor energetice de stat.

Dezbaterile publice și rezultatul studiilor de fezabilitate au condus la această decizie, a declarat ministrul economiei Adriean Videanu. "Avem nevoie de două companii mari, comparabile cu companiile energetice din zonă, atât ca dimensiune, cât și ca structură în ceea ce înseamnă producția de energie", a afirmat Videanu.

Ambele companii vor furniza și produce energie electrică, vor transporta, distribui și furniza energie termică și vor exploata minele și carierele de lignit. În plus, Electra va produce combustibil nuclear, potrivit guvernului.

Se preconizează că Electra va produce 28 000 GW pe an, iar randamentul anual al companiei Hidroenergetica va fi de 24 000 GW.

„Obiectivul este de a valorifica resursele energetice de bază – cărbune, uraniu, apă, gaze, țiței – astfel încât să asigurăm securitatea și independența energetică a României”, a declarat Videanu. Acesta a explicat că măsura este menită să stimuleze investițiile în sectorul energetic, stabilind totodată propria politică într-o condiție de competiție în piață.

La începutul acestei luni, Videanu a afirmat că directorii companiilor energetice naționale ar putea primi bonusuri doar dacă își vor depăși obiectivele de performanță. Criteriile de performanță nu au fost stabilite încă.

„O dată cu înființarea celor două companii, ceea ce se va comercializa pe piața liberă este energia”, a declarat Videanu, încercând să asigure populația că prețurile la energie nu vor crește în mod neașteptat.

Videanu nu a menționat dacă filialele companiilor nou-înființate, în speciale cele care produc energie termică, s-ar putea confrunta cu posibile închideri pentru neconformarea la legislația de mediu a UE.

Potrivit cotidianului de investiții Ziarul Financiar și firmei de investiții Capital Partners, Electra and Hidroenergetica dețin o forță de muncă combinată de aproximativ 40 000 de salariați și o valoare de piață evaluată la 4 miliarde de euro, respectiv la 3,5 miliarde de euro.

Prin înființarea celor două companii mamut, România încearcă să ajungă din urmă alte țări din regiune care și-au consolidat deja furnizorii de energie. Analiștii nu se așteaptă ca rezultatele reorganizării inițiale să se producă înainte de 2012.

Potrivit Mediafax, Electra va cuprinde companiile producătoare de energie termică Turceni, Rovinari și Craiova, precum și sucursalele acestora: compania de energie nucleară Nuclearelectrica, companiile hidroelectrice Hidroelectrica și Hidroserv, precum și compania națională a lignitului, CNLO.

Hidroenergetica va rezulta din fuzionarea termocentralelor Electrocentrale Deva și ELCEN Bucuresti cu termocentrala Paroșeni. Noua companie va cuprinde de asemenea sucursalele Hidroelectrica din Bistrița, Buzău, Cluj, Curtea de Argeș, Hațeg, Porțile de Fier, Oradea, Sebeș, Târgu Jiu, Slatina, precum și segmente din compania națională a huilei, CNH.

Referințe[modificare]