Sari la conținut
Nu uita, Wikiștiri este scris de oameni ca tine! Dacă găsiți un subiect pe care doriți să îl vedeți acoperit de Wikiștiri, de ce nu creați un cont și să scrieți un articol despre el?

Serbia investighează presupusa recoltare de organe

De la Wikiștiri


22 decembrie 2010 Belgrad, Serbia — Procurorii de la Belgrad investighează acuzațiile lansate de Dick Marty, raportorul Consiliului Europei.

de Igor Jovanovic

Procurorii sârbi pentru crime de război investighează trei cazuri separate bazate pe raportul Consiliului Europei redactat de raportorul Dick Marty, a declarat un purtător de cuvânt publicației SETimes.

"Pot doar să spun că suntem mult mai avansați în această investigație decât Marty, dar nu pot dezvălui nici un detaliu", a afirmat Bruno Vekaric. "Am adunat o mulțime de dovezi, inclusiv mărturii, și am descoperit identitatea anumitor victime".

Procuratura declară că suspectează că aproximativ 500 de persoane au fost supuse recoltării de organe -- aproximativ 400 de sârbi și alți 100 de non-albanezi. În urmă cu trei ani, procurorii sârbi au cerut cooperarea colegilor lor albanezi, dar nu a fost lansată nici o investigație comună.

Potrivit procurorilor, în două din cele trei cazuri este implicat prim-ministrul kosovar Hashim Thaci, fost lider al Armatei de Eliberare a Kosovo (KLA), în prezent desființată. Procurorii sârbi declară că investighează posibilele crime în care ar fi implicat Fatmir Limaj, un fost asociat al lui Thaci inculpat de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPII).

"Acest caz este procesat cu consimțământul tribunalului de la Haga, întrucât Limaj este inculpat de tribunal", a afirmat Vekaric. Thaci a respins acuzațiile din raportul lui Marty, descriindu-le ca fiind opera unui "club anti-independență bine planificat, care dorește să păteze imaginea Kosovo".

"Dick Marty trebuie să își ia avocați buni, dacă poate găsi vreunul să îl apere, deoarece Marty nu va scăpa sub nici o formă de instanță pentru această calomnie", a declarat Thaci într-un interviu acordat agenției Reuters. El a afirmat că acuzațiile au fost deja investigate de UNMIK, TPII și EULEX, și nu a fost găsită nici o dovadă a comiterii vreunui delict.

"Scopul acestui raport este să păteze imaginea Kosovo, a poporului său și a tuturor albanezilor din această regiune, să încetinească recunoașterea independenței Kosovo, să blocheze lansarea discuțiilor dintre Kosovo și Serbia și să întârzie înființarea noilor instituții", a afirmat premierul.

Camera Avocaților Kosovari din Pristina a adoptat un ton similar.

"Raportul nu are nici o dovadă și Camera oferă sprijin legal și profesional tuturor celor menționați... pentru a descoperi dovezi și pentru a-și proteja demnitatea", a afirmat Musa Dragusha, șeful Camerei.

Prim-ministrul sârb Mirko Cvetkovic dorește răspunsuri.

"Serbia se așteaptă la o investigare aprofundată a acuzațiilor din raportul elaborat de raportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Dick Marty, cu privire la tratamentul inuman acordat oamenilor și la traficul de organe umane din Kosovo", a afirmat Cvetkovic într-un comunicat de presă emis după întrevederea avută sâmbătă (18 decembrie) cu vicepremierul albanez Ilir Meta.

Încă nu se știe dacă EULEX are în vedere lansarea unei investigații asupra lui Thaci.

"[Misiunea] îi încurajează pe toți cei care au dovezi concrete cu privire la afirmațiile prezentate în raport să predea aceste dovezi autorităților de resort", a declarat purtătoarea de cuvânt a EULEX, Karin Limdal.


Referințe