Sistemul sănătății publice din România este sub tirul criticilor

De la Wikiștiri


10 iunie 2010 București, România — Atunci când binecunoscuta cântăreață de operă româncă Amalia Antoniu a fost internată în aprilie în Spitalul CFR2 din București pentru o operație minoră, aceasta nu s-ar fi așteptat să se trezească la terapie intensivă, în stare gravă, fiind ținută în viață de aparate.

"Aceștia [doctorii] cred că ea a contractat o infecție în sala de operații, deoarece a intrat acolo în stare perfectă de sănătate", a explicat mama ei. După câteva ore, în același spital, o altă pacientă a ajuns între viață și moarte.

Anchetatorii au concluzionat că cele două paciente au contractat o infecție nosocomială (intraspitalicească), provocată de un mediu nesteril.

Știrea a atras o atenție considerabilă din partea presei, iar autoritățile au lansat o investigație. Managerul spitalului, acuzat de management lax, și-a pierdut locul de muncă. Secția de maternitate-neonatologie, unde Antoniu a fost operată, a fost temporar închisă. Patru șefi de secție au fost demiși după câteva zile.

Ca urmare, prim-ministrul Emil Boc a ordonat o evaluare aprofundată a celor aproape 400 de spitale din țară. Cele care vor fi considerate necorespunzătoare pentru a funcționa ca spitale vor fi transformate în aziluri, a declarat el.

Specialiștii au propria explicație pentru acest fenomen. "Cazurile recente … sunt doar vârful icebergului. În realitate, situațiile precum cele văzute la CFR2 se întâmplă zilnic în instituțiile medicale publice din țară", a declarat Geta Roman, redactor pe probleme de sănătate la Evenimentul Zilei, publicației SETimes.

"Regulile de igienă și sterilizare există, dar acestea nu sunt [sprijinite] de controale stricte, în special în aceste spitale controlate de ministerul transporturilor, unde regulile sunt mai laxe decât în alte instituții similare", a declarat ea.

În luna martie, trei bebeluși și cinci mame au contractat o infecție cu stafilococ în secția de maternitate a spitalului CFR2. În județul Suceava, un pacient programat pentru un mult-așteptat transplant de rinichi a fost eliminat de pe listă după ce s-a descoperit că a contractat două forme de hepatită într-un spital public.

Actorul Toni Tecuceanu a murit la spitalul de boli infecțioase Matei Balș din București la începutul acestui an, după ce a fost infectat cu bacteria Acinetobacter.

Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, declară că în fiecare an sunt înregistrate 10 000 de cazuri de infecții nosocomiale în spitalele din țară, acesta fiind cel mai scăzut nivel din Europa. Cifra este însă mică, spune el, deoarece personalul nu raportează toate cazurile, din cauza posibilelor sancțiuni.

Vasile Barbu, șeful Asociației pentru Protecția Pacienților, a oferit publicației SETimes o imagine mai detaliată a acestui fenomen. "Am efectuat un studiu la sfârșitul anului trecut, în octombrie și noiembrie, și am obținut rezultate sinistre. Din toți pacienții monitorizați de noi -- pacienți care au trecut prin operații cu deschiderea cutiei toracice, precum intervențiile cardiace -- 30% au murit după părăsirea spitalelor din cauza infecțiilor nosocomiale", a afirmat el.

"Am ajuns de asemenea la concluzia că majoritatea infecțiilor proveneau din dispozitivele de ventilație -- filtre și furtunuri -- neschimbate sau sterilizate", a explicat Barbu. "Am fost șocați să vedem într-un spital din București că, în aceeași cameră, într-un colț se aflau furtunuri utilizate spălate doar cu apă de la robinet, iar în celălalt colț, la doar câțiva metri, erau îngrămădite cele infectate".

El a declarat că asociația sa, fondată în august 2008, oferă în prezent asistență juridică pacienților implicați în 60 de cazuri aflate în curs de soluționare, iar 900 de dosare sunt în faza finală premergătoare procedurii judiciare. Organizația va lansa de asemenea în curând o campanie anticorupție în spitale, a declarat Barbu.

Pe măsură ce își pierd încrederea în spitalele de stat, românii se orientează către cele private. MedLife, cel mai mare operator medical privat din țară, a cunoscut o creștere de 40% a veniturilor față de anul trecut, când a înregistrat venituri de 26,3 mn euro.

MedLife dorește să își extindă rețeaua de clinici și să deschidă al doilea spital privat în București, intenționând să investească 15 mn euro anul acesta.

"Am născut la un spital privat, deși m-a costat [la figurat] o mână și un picior", a declarat Diana pentru SETimes. "După ce am auzit de atâtea incidente nefericite din spitalele de stat, am realizat că banii sunt pe locul al doilea și sănătatea pe primul. Am fost îngrozită de ce i s-a întâmplat unei prietene într-un spital public, unde bebelușul ei a luat o ciupercă la doar câteva zile după naștere", a afirmat ea.


Sursă[modificare]