Sari la conținut

Slovenii aprobă arbitrarea internațională a disputei cu Croația

De la Wikiștiri


9 iunie 2010 Ljubljana, Slovenia — Prim-ministrul sloven Borut Pahor a obținut o victorie politică duminică (6 iunie), când alegătorii au aprobat cu o majoritate extrem de mică planul de soluționare a problemelor privind frontiera cu Croația prin arbitraj internațional obligatoriu.

Planul promite să pună capăt anilor de dispute asupra liniei de coastă a Mării Adriatice și să faciliteze încălzirea relațiilor dintre Slovenia și Croația. Pahor și omologul său croat, Jadranka Kosor, au susținut ferm acordul.

Prezența la referendum, situată la 42,28%, a fost scăzută. După numărarea a peste 99% din voturi, rezultatele au arătat că 51,48% sunt în favoarea acordului de arbitraj, iar 48,52% i s-au opus.

Pahor nu și-a ascuns satisfacția față de rezultat. "Deși nu există câștigători sau învinși astăzi, acest referendum este o victorie pentru Slovenia, o Slovenie care privește către viitor

, capabilă să își soluționeze problema într-un mod pașnic", a declarat acesta, fiind citat de presă. "Slovenia și Croația au dovedit în sfârșit că pot găsi o cale să trăiască în prietenie".

Kosor a reiterat aceste sentimente. "Arbitrajul este cea mai bună cale de a găsi o soluție la o dispută care ne dă bătăi de cap de aproape 18 ani și a provocat multe tensiuni și frustrări între cele două țări", a afirmat ea. "Dorim să construim noi poduri de prietenie între Croația și Slovenia. Rezultatul referendumului sloven este un pas important în această direcție și îl salutăm".

"Croația are acum o cale clară către aderarea la UE", a adăugat Kosor. Disputa amenința să deraieze aderarea Croației, Ljubljana blocând negocierile din cauza acestei chestiuni.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat rezultatele de duminică ca pe "un important pas înainte" și a declarat că soluționarea disputei asupra graniței va transmite un semnal important regiunii. Dacă alegătorii ar fi respins acordul, guvernul de coaliție de centru-stânga al lui Pahor ar fi putut cădea. În felul acesta, Jansa este cel care a rămas pe dinafară.

"Am pierdut cu o marjă mică, doar două mii de voturi", a declarat el. "Nu este suficient. Chestiuni ca aceasta trebuie soluționate prin consens. Vom rămâne în istorie ca o generație care a avut șansa de a-și soluția problemele legate de granița sudică într-un mod bun, dar nu am făcut-o".

Alții au fost și mai critici. Zvonko Cernac de la Partidul Democrat Sloven a declarat că "această generație va rămâne în memorie ca generația care a pierdut marea". Un alt oponent puternic al acordului de arbitraj, Marjan Podobnik, a concluzionat că "Slovenia nu mai este un stat maritim".

Criticii, inclusiv Jansa și partenerii săi politici de dreapta, încă au un rol de jucat în viitorul acordului de arbitraj. După luarea deciziei, aceasta trebuie ratificată de ambele parlamente, cu o majoritate de două treimi. Aceasta va fi o sarcină dificilă în ambele țări, și în special în Slovenia, întrucât aceasta nu se poate întâmpla fără sprijinul Partidului Democrat Sloven al lui Jansa. Presa din ambele țări a fost aproape unanimă în sprijinirea acordului. Rezultatele au dat însă o lovitură liderului opoziției, Janez Jansa, care a condus campania de respingere a acordului.


Sursă

[modificare]