Sari la conținut

UE a ținut summitul Balcanilor de Vest fără Serbia

De la Wikiștiri


23 martie 2010 Slovenia — Premierul kosovar Hashim Thaci a descris reuniunea națiunilor din Balcanii de Vest din acest sfârșit de săptămână drept un vestitor al integrării euro-atlantice a întregii regiuni.

Premierul sloven Borut Pahor îl întâmpină pe omologul său albanez, Sali Berișa, înaintea summitului de la Brdo de sâmbătă (20 martie).

Liderii națiunilor din Balcanii de Vest, cu excepția Serbiei recalcitrante, s-au reunit sâmbătă (20 martie) în Slovenia pentru a discuta despre importanța aderării la UE. Fiind organizată de Slovenia și Croația la castelul Brdo de lângă Kranj, la conferință au participat Albania și toate fostele state iugoslave, cu excepția Serbiei.

Revenind duminică seara la Pristina, premierul kosovar Hashim Thaci a lăudat conferința ca pe un succes pentru întreaga regiune și în special pentru un Kosovo independent, țară care a fost tratată ca un egal.

Exact această noțiune de egalitate l-a oprit pe președintele sârb Boris Tadic să participe. Absența Serbiei, față de care Kosovo și-a declarat independența acum doi ani, nu a atras comentarii publice din partea celorlalți lideri. Serbia este cea mai mare națiune din Balcanii de Vest.

Atunci când Thaci și-a susținut discursul la conferință, Nikola Spiric, premierul Bosniei și Herțegovinei (BiH), a părăsit încăperea deoarece BiH nu recunoaște Kosovo. Când Thaci a încheiat, Spiric a revenit la locul său de lângă acesta.

Ministrul sârb de externe, Vuk Jeremic, a declarat duminică la Belgrad că scopul conferinței, integrarea în UE, este un obiectiv comun, important. Dar acesta a descris summitul în sine ca fiind o dezamăgire.

Jeremic a spus că Serbia ar fi participat dacă Kosovo ar fi fost reprezentat drept un protectorat al ONU, și nu ca stat independent. Preluând declarațiile emise în mod repetat de Tadic, Jeremic a afirmat că Serbia nu va recunoaște niciodată independența Kosovo.

Participanții la summit au adoptat o declarație finală prin care și-au exprimat optimismul că Balcanii de Vest nu numai că vor deveni parte integrantă a UE, ci vor avea și multe de oferit Europei. Articole pe aceeași temă Ce implicații are un nume? Summitul de la Brdo va avea loc

„Problema crucială a regiunii este aceea că fiecare trebuie să-i recunoască pe toți”, a afirmat premierul sloven Borut Pahor, co-organizator al summitului, fără a se referi în mod special la Serbia. „Necesitatea recunoașterii reciproce este chestiunea nerezolvată care blochează procesul de integrare”.

Premierul croat Jadranka Kosor a oferit omologilor săi un CD cu traducerea în croată al acquis-ului comunitar, corpul de legi al UE elaborat până în prezent, pentru a facilita integrarea viitoarelor candidate la UE. Croația a cheltuit 8 mn de euro pentru traducerea legislației Uniunii.

„Fac apel la liderii din regiune să fie mai curajoși”, a spus Kosor. „Mesajul pe care dorim să-l transmitem la această conferință este sprijinul onest oferit de Europa de Sud-est pentru procesul de integrare. Vrem să construim, nu să distrugem”.

Președintele Consiliului Europei, Herman van Rompuy, a fost reprezentat la summit de către comisarul european pentru extindere, Stefan Fuele.

Referințe[modificare]