Trei suspecți importanți dintr-un caz de corupție din România au fost eliberați

De la Wikiștiri


14 aprilie 2010 București, România — Un judecător influent și doi oameni de afaceri implicați într-o anchetă privitoare la traficul de influență au fost eliberați după ce au fost reținuți câteva zile.

În timp ce un senator anchetat pentru corupție a rămas în arest, un judecător șef și doi oameni de afaceri suspectați că ar fi făcut afaceri cu acesta au fost eliberați luni noaptea (12 aprilie) într-un caz care cuprinde politica, afacerile și justiția.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis recursul înaintat de judecătorul Florin Costiniu și de cei doi oameni de afaceri care fuseseră arestați preventiv pe o perioadă de 30 de zile. Cei trei au interdicție de a părăsi țara în următoarea lună.

Oamenii de afaceri au fost identificații ca fiind Costel Cășuneanu and Marius Locic. Aceștia sunt acuzați de încercarea de a-l mitui pe Costiniu pentru a câștiga influență în două procese.

Costiniu, președintele secției civile a ICCJ, a fost suspendat din funcție de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) până la finalizarea anchetei.

CSM a decis că senatorul Cătălin Voicu de la Partidului Social Democrat – arestat în 30 martie – va rămâne în arest preventiv. Procurorii susțin că în vara anului trecut, Voicu a acceptat o mită de 260 000 euro din partea unui om de afaceri. Potrivit procurorilor, banii erau destinați mituirii unor judecători.

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) au folosit stenogramele convorbirilor telefonice pe care Voicu le-ar fi purtat cu cei doi oameni de afaceri ca probe în dosarul de urmărire penală.

Procurorii susțin că numele lui Costiniu a fost menționat în aceste stenograme. De asemenea, anchetatorii au depus stenogramele convorbirilor telefonice pe care judecătorul le-a avut cu omul de afaceri Cășuneanu.

Într-un comunicat de presă emis după arestări, DNA a declarat că Costiniu știa „că acționează la solicitarea omului de afaceri Costel Cășuneanu în interesul obținerii unei soluții favorabile firmei acestuia din urmă și că va fi recompensat de către acesta cu importante sume de bani”.

Cășuneanu este cunoscut în România drept „regele asfaltului” datorită numeroaselor contracte profitabile de construcții rutiere pe care le-a încheiat cu statul. Înainte de arestarea sa, acesta a fost implicat într-un proces intentat împotriva Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale după ce a pierdut o licitație publică.

„Dosarul Voicu”, după cum este cunoscut cazul respectiv în presă, ar putea deveni cel mai important caz de corupție anchetat de autoritățile române de la căderea comunismului, a declarat pentru SETimes Cristi Ciupercă, editorialist specializat în probleme de justiție la cotidianul România Liberă. „Din punctul meu de vedere, senatorul este doar interfața fostei elite comuniste care a ajuns la putere imediat după 1989 și a unora care au reușit să se mențină în poziții cheie chiar și după 2000”.

„Fără sprijinul acestor oameni [puternici], Voicu nu ar fi putut avea acces la judecătorii de la curtea supremă … nimeni nu ar fi apelat la el dacă nu ar fi știut cine se află în spatele lui”, a afirmat Ciupercă.

Referințe[modificare]