Turismul, flux comercial de-a lungul fluviului Dunărea
- 13 mai 2021: Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare
- 4 martie 2018: The Weinstein Company solicită falimentul
- 16 noiembrie 2017: POZITIE MARTURISITOARE a PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor
- 22 octombrie 2017: Comuna Ciocănești din Bucovina, în top 10 al celor mai colorate destinații turistice din Europa
- 7 iunie 2016: A murit Elisabeta Polihroniade, marea maestră a șahului românesc
12 ianuarie 2012 Zagreb, Croația —
În 1867, apele fluviului Dunărea erau atât de limpezi și de liniștite, încât l-au inspirat pe compozitorul austriac Johan Strauss II să scrie Valsul Dunărea albastră, ca un omagiu adus acestui râu frumos și puternic care curge din Germania până în Marea Neagră. El reprezintă atât o rută comercială, de transport și de afaceri importantă, cât și o atracție turistică, vasele de croazieră străbătând lin apele sale.
Fluviul Dunărea, lung de 2.850 km, izvorăște din [Munții] Pădurea Neagră din Germania, curge spre est prin Europa Centrală, prin estul Europei și ajunge, în final, la Marea Neagră. Potențialul acestei căi de transport este sporit de către Canalul Dunăre - Marea Neagră, care permite ca mărfurile să fie transportate în portul din Constanța, România.
Fluviul este un motor economic puternic pentru comunitățile pe care le străbate în sud-estul Europei. Din Croația până în Moldova, Dunărea conectează întreaga regiune, estimându-se că ar aduce regiunii 500 milioane de euro pe an din turism. Aproximativ 400 de vase de croazieră, transportând 50.000 de turiști, traversează fluviul în fiecare an. UE plănuiește să investească 100 de miliarde euro până în 2013 pentru a sprijini dezvoltarea economică în bazinul fluviului.
Activitatea comercială de-a lungul fluviului este importantă pentru a asigura dezvoltarea socio-economică și o mai bună relație cu UE, a declarat Dragan Stefanovic, secretarul Camerei de Comerț pentru Transport și Telecomunicații din Belgrad.
Dunărea desparte zona nouă a Belgradului de cea veche - apele sale confluează cu râul Sava în apropiere de Cetatea Kalemegdan, construită pe la sfârșitul secolului I d.Hr. Cetatea a fost distrusă și reconstruită de peste 40 de ori, fiind martoră, de-a lungul istoriei sale, la grandoarea și decăderea diferitelor culturi și popoare.
„Dunărea nu este doar axul central al cooperării”, a declarat Stefanovic pentru SETimes. „Dunărea înseamnă cooperare și dezvoltare durabilă la nivel regional și european”.
România depune mari eforturi pentru a promova biodiversitatea din Delta Dunării, susținând că rezervația de acolo poate rivaliza cu Marea Barieră de Corali a Australiei și Arhipelagul Galapagos al Ecuadorului. Un paradis al pasionaților de păsări, rezervația se mândrește cu peste 5.500 de specii de floră și faună, fiind un potențial punct de referință pentru ecoturism.
Sectorul turistic al Croației - cel mai productiv din țară - a înregistrat un an record în 2011, în pofida declinului economic mondial, și preconizează rezultate la fel de bune pentru anul acesta.
Ministrul turismului croat, Damir Bajs, afirmă că planul de acțiune pentru 2012 este pus la punct, vizând piețe mai îndepărtate - China, India, Japonia și Statele Unite, ca obiectiv principal.
„Acestea sunt piețe de creștere pentru întreaga lume. Vom implementa măsuri pentru companiile aeriene și pentru agenții de turism; vor fi răsplătiți cei care aduc turiști din aceste părți ale lumii. Acesta este un concept complet nou”.
Cu prilejul unui eveniment organizat luna trecută în Sibenik, Marcio Favilla de Paul, directorul executiv al Organizației Mondiale a Turismului, a declarat: „Croația a devenit o poveste de succes care a mers dincolo de Mediterană, iar astăzi este una dintre cele mai importante destinații turistice, nu doar din Europa, ci și din lume”.
Zoran Sesto, director de marketing al [companiei] Danubium Tours din Vukovar, Croația, a declarat că fluviile europene vor constitui destinații turistice îndrăgite în anii care urmează.
„Acești oaspeți au făcut deja croaziere pe oceane, iar acum își doresc ceva nou”, a afirmat Sesto. „[Dunărea] este cu adevărat interesantă, întrucât ei pot călători prin diferite țări și orașe care împărtășesc o istorie comună”.
Sesto a subliniat că, în Vukovar, andochează în fiecare an între 150 și 170 de vase de croazieră, fiecare având 150-200 de pasageri.
„[În 2011] pentru prima dată, am avut oaspeți din Japonia. Iar când debarcă, pot vizita Vukovar sau Osijek. Se pot bucura de agroturism sau pot vedea obiectivele turistice legate de război. Depinde de ce preferă ei”, a declarat Sesto.
De asemenea, turiștii pot degusta bucătăria tradițională, inclusiv ardeii umpluți, piureul de cartofi, gulașul și coniacul făcut în casă.
Sesto a adăugat că Danubium Tours este pe punctul de a finaliza pregătirile pentru propria navă panoramică de sticlă, care își va începe călătoria pe Dunăre anul acesta. Se preconizează că va reprezenta o nouă atracție turistică pentru oaspeții veniți din țări îndepărtate sau din regiune.
Îndeosebi pe durata verii, secțiunile sârbească, bulgărească și românească a Dunării oferă plaje și peisaje grozave - un refugiu pentru împătimiții de natură sălbatică și pescuit recreativ.
Fluviul are un rol simbolic în special în Bulgaria, unde, în 1876, revoluționarii exilați au deturnat vaporul cu aburi românesc Radetzky pentru a se întoarce în țara natală. A devenit unul dintre cele mai semnificative simboluri ale luptei Bulgariei pentru eliberare și a dat tonul pentru eliberarea țării de sub dominația otomană în 1877.
Totuși, o replică a vaporului, construită în anii 1960, nu are autorizație de navigație din cauza lipsei fondurilor. Aceasta stă într-un chei de pe malul Kozloduy. Deși descrisă drept un „loc sacru unic” de către muzeul alăturat, eforturile pentru finanțarea acestui proiect continuă anevoios.
Cu toate acestea, s-a înregistrat recent o creștere notabilă a turismului în Belgrad și Novi Sad, Serbia, ambele orașe aflându-se de-a lungul Dunării. Informațiile furnizate de către Oficiul de Statistică sugerează că, în primele șapte luni ale anului 2011, numărul de turiști străini care vizitau Belgradul a crescut la 242.821 de la 206.556, câți fuseseră în aceeași perioadă a anului 2010.
În Novi Sad, în decursul primelor șase luni ale anului 2011, numărul de turiști a fost cu 40% mai mare comparativ cu aceeași perioadă din 2010. Noile date iau în calcul participarea la festivalul de muzică Exit de la Cetatea Petrovaradin, care a atras peste 200.000 de persoane.
Novi Sad este cunoscut de asemenea pentru academiile de artă și muzică și drept un loc unde artiștii vin să creeze. Alte destinații din Novi Sad includ Insula și Coasta Pescarului, o plajă îndrăgită, cunoscută pentru viața de noapte, sporturi și concerte.
Referințe
[modificare]- Natasa Radic, „Turismul, flux comercial de-a lungul fluviului Dunărea” — SETimes, 9 ianuarie 2012