Sari la conținut

Wikiștiri:Punctul de vedere neutru

De la Wikiștiri
Această pagină reflectă o politică oficială a proiectului Wikiștiri în limba română. Este considerată ca fiind un standard larg acceptat, pe care editorii acestui proiect trebuie să-l urmeze. Când editați această pagină, asigurați-vă că modificarea dumneavoastră reflectă consensul. Dacă sunteți în dubiu, inițiați o discuție.

Wikiștiri este o sursă liberă de știri și nu un forum de discuții - de aceea este important ca toate articolele din Wikiștiri să fie formulate dintr-un punct de vedere neutru sau, prescurtat, PDVN.

Pentru a contribui la acest proiect cu articole valoroase care să fie tratate și asimilate de către terți ca atare este important ca editorii enciclopediei să-și însușească acest punct de vedere și să contribuie cu articole care să i se conformeze. Un articol care vă susține punctul de vedere nu poate fi privit decât ca o opinie personală. Un articol care vă include punctul de vedere, împreună cu sursa de informații și cu celelalte puncte de vedere asupra subiectului poate fi tratat ca un articol obiectiv, neutru. Puteți include orice puncte de vedere, oricât de extremiste, dacă le atribuiți corect sursa: nu spuneți "Ion Iliescu este un păcălici comunist" ci "Corneliu Vadim Tudor susține că Ion Iliescu este un păcălici comunist" - atâta timp cât sursa afirmației este identificată, orice persoană care citește articolul își poate forma o părere pornind de la informațiile legate de sursa respectivă, și, uneori, cum este cazul exemplului anterior, chiar și despre relațiile dintre cele două entități.

Ideile esențiale la care trebuie să vă gândiți în mod ideal când scrieți un articol din PDVN sunt (toate punctele de mai jos reprezintă formulări alternative ale aceleiași idei, rețineți-o pe oricare vi se pare mai potrivită):

  • Articolul trebuie să poată fi acceptat în aceeași măsură de persoanele care acceptă/cărora le place și de cele care refuză/cărora le displace ideea/obiectul articolelor (de exemplu homosexualitate sau partidul România Mare);
  • Articolul trebuie să reprezinte în mod egal toate punctele de vedere legate de subiect (în articolul despre Ion Iliescu în care ați include fraza de mai sus ar trebui să includeți și punctul de vedere al partidului de guvernământ din perioada în care dl. Iliescu a fost președinte);
  • Formulați articolul în felul în care simțiți că lumea se referă la obiectul articolului, și nu neapărat așa cum simțiți în mod personal că stau lucrurile.
În engleză conceptul se numește neutral point of view, prescurtat NPOV. Prescurtarea este atât de folosită pe Wikiștiri în limba engleză încât este posibil să-l regăsiți și pe Wikiștiri în versiunea română, deși prescurtarea în română PDVN ar trebui să fie cel puțin la fel de intuitivă pentru colaboratorii de limbă română, având în vedere prescurtarea absolut comună „d.p.d.v.” existentă în limba română.