A trecut un an de la protestele de la Chișinău

De la Wikiștiri
Protestele de la Chişinău din 2009
Fișier:Politist arborare drapel UE proteste Chisinau 2009.jpg
Arborarea drapelului UE pe Parlament


8 aprilie 2010 Chișinău, Republica Moldova — Ieri, 7 aprilie, s-a împlinit un an de la protestele violente din Republica Moldova din 2009. În timpul protestelor au foat distruse clădirile Parlamentului și ale Președenției. În timpul manifestațiilor drapelul Uniunii Europene a fost pus pe Parlament și pe Președenție, mai târziu s-a descoperit că acesta a fost pus de Ion Galațchi și Dragoș Musteață. De asemenea drapelul României a fost pus pe Președenției. Au fost răniți atât în rândul protestatarilor cât și în rândul polițiștilor. Noaptea, polițiștii au atacat tineretul și au ucis trei tineri, iar ceilalți au fost arestați și bătuți de polițiști. În următoarele zile polițiști în civil atacau tinerii în stradă fără nici un motiv întemeiat.

Ziua de 7 aprilie 2009 a stârnit mai multe ipoteze, pe 8 aprilie Partidul Comuniștilor a acuzat opoziția și România de tentativă de lovitură de stat și l-a expulzat pe ambasadorul României din Republica Moldova, opoziția de atunci care acum e la guvernare în Republica Moldova, a acuzat la rândul ei Partidul Comuniștilor că a infiltrat provocatori printre tineri pentru a acuza opoziția. aducând argumente ca de ce biroul președintelui nu a fost vandalizat, că o parte din focul din Parlament a fost aprins de mai înainte etc.

Astăzi deja au loc anchete și investigații cu privire la violențele din 7 aprilie și ceea ce a urmat.


Reportaj original
Acest articol conține un reportaj în exclusivitate a unui reporter Wikiștiri. A se vedea pagina de discuție sau notele notele de subsol ale articolului pentru detalii.

Reportajele originale se traduc în Rețeaua de Traducere a Reportajelor Originale Wikinews (RETROW - WORTNET).

Vezi și

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia conține un articol despre Protestele de la Chișinău din 2009.