Sari la conținut

Alegerile din Kosovo crează o dilemă pentru Belgrad

De la Wikiștiri


18 noiembrie 2010 Belgrad, Serbia — Au mai rămas mai puțin de cinci săptămâni până la alegerile din Kosovo, iar guvernul sârb nu a adoptat încă o poziție oficială cu privire la ce va cere sârbilor kosovari, să voteze sau să boicoteze alegerile.

Belgradul se confruntă cu o sarcină dificilă. Dacă cere sârbilor kosovari să voteze, riscă să primească acuzații din partea opoziției naționaliste că recunoaște indirect independența Kosovo. Dacă cere un boicot, membrii UE ar putea acuza Belgradul de renegarea propriului angajament față de menținerea relațiilor de bună vecinătate în regiune.

Diferențele de opinii sunt mari atât la Belgrad, cât și în rândul sârbilor kosovari.

Ministrul sârb pentru Kosovo și Metohija, Goran Bogdanovic, a declarat presei din Belgrad că guvernul va adopta o poziție clară cu privire la această chestiune, întrucât este o problemă de interes național.

"Nimeni nu trebuie să se îndoiască -- guvernul sârb va decide la timpul potrivit și va trimite un mesaj clar sârbilor", a declarat Bogdanovic.

Oliver Ivanovic, un important oficial din minister, a declarat că această chestiune este prea importantă pentru ca Belgradul să decidă în timpul scurt care i-a rămas.

Partidele sârbești au opinii diferite cu privire la a-i îndemna sau nu pe sârbii kosovari să voteze.

Anumiți membri ai coaliției de guvernământ cred că este de datoria Serbiei să ceară cetățenilor să voteze, pentru a avea un impact crucial asupra poziției și viitorului lor în Kosovo. Aceștia resping afirmațiile că prezența la secțiile de vot ar însemna recunoașterea independenței Kosovo.

Partidul Democrat al președintelui sârb Boris Tadic nu a prezentat o poziție oficială. Însă un important oficial al partidului, Dragoljub Micunovic, a declarat că sârbii nu ar trebui să boicoteze scrutinul.

Partidele de opoziție de dreapta -- Partidul Democrat din Serbia (DPS) și Partidul Radical Sârb -- cer ca guvernul să îi instruiască pe sârbi să se țină deoparte. DPS insistă că orice participare constituie recunoașterea și că sârbii vor participa "doar în detrimentul lor".

O ruptură similară există și în rândul sârbilor kosovari. Reprezentantul sârbilor din centrul Kosovo, Rada Trajkovic, a declarat că Belgradul ar trebui să ceară sârbilor să voteze sau va fi criticat de UE pentru "destabilizarea Kosovo".

Organizațiile sârbe din nordul Kosovo spun, dimpotrivă, că boicotul este singura soluție.

Indiferent de decizia guvernului sârb, a afirmat Trajkovic, o prezență mai mare a sârbilor la vot poate fi anticipată în centrul și în sudul Kosovo, în timp ce cei din nord se vor abține probabil să voteze.

Nici în rândul analiștilor politici din Belgrad nu există consens.

Dusan Janjic de la Forumul pentru Relații Etnice a declarat pentru SETimes că guvernul ar trebui să ceară sârbilor să voteze și că s-ar putea să fi amânat acest lucru prea mult deja pentru a avea un impact.

"Dacă guvernul ar fi decis mai curând, aceasta i-ar fi determinat pe sârbi să câștige toate locurile atribuite lor în parlamentul kosovar. Acum este prea târziu pentru aceasta. Ei vor prezenta câteva liste, vor diviza voturile și nu vor câștiga mai mult de 12 din 22 de locuri în parlament", a anticipat Janjic. Însă șeful proiectului Compromisul Kosovo, Aleksandar Mitic, are o viziune foarte diferită. "Toate partidele politice din Serbia ar trebui să se unească în a-i sfătui pe sârbii kosovari să boicoteze alegerile", a declarat el pentru SETimes. "Dar sunt sceptic în ceea ce privește dorința autorităților de la Belgrad de a cere un boicot, întrucât acestea au arătat în timpul discuțiile asupra rezoluției Adunării Generale a ONU că le pasă mult mai mult de opinia autorităților de la Bruxelles decât de opinia sârbilor kosovari de la fața locului".

Deși se pare că a respins această idee, guvernul mai are opțiunea să nu adopte nici o poziție oficială, ci să îi lase pe cetățeni să decidă.

Reprezentanții comunității sârbe au deja garantate un minimum de zece locuri în Adunarea kosovară. Astfel, alegerile nu vor afecta semnificativ situația comunității sârbe sau problemele cotidiene cu care se confruntă sârbii.

"Ar putea fi de ajutor tuturor comunităților din Kosovo dacă chestiunea ar rămâne cât mai depolitizată posibil, în special dat fiind că discuțiile dintre Belgrad și Pristina se prefigurează la orizont", a declarat Ian Bancroft, directorul Transconflict.

Sursă