Sari la conținut

Alegerile sârbești din Kosovo au fost marcate de tensiuni și proteste

De la Wikiștiri


11 iunie 2010 Pristina, Kosovo — Sârbii kosovari s-au prezentat la urne duminică (30 mai) pentru a vota în alegerile locale neautorizate organizate de autoritățile sârbe în nordul Kosovo. Scrutinul a fost marcat de tensiunile dintre sârbii kosovari și albanezii kosovari.

O unitate specială a poliției kosovare a folosit gaze lacrimogene pe podul din orașul divizat Mitrovica pentru a opri o înfruntare între cele două tabere, iar soldații KFOR au fost poziționați în mijlocul podului pentru a evita violențele dintre cele două tabere.

Veteranii de război din fosta Armată de Eliberare a Kosovo și membrii mișcării Vetevendosje s-au adunat pentru a-și arăta nemulțumirea față de alegeri. Grupurile au aruncat pietre unul către celălalt, iar presa locală a informat că unii jurnaliști au fost atacați de protestatarii sârbi. S-au auzit și focuri de armă venind din partea de nord a orașului, dominată de sârbi.

Personalul KFOR a prevenit escaladarea conflictului prin blocarea podului cu tancuri și lansarea de gaze lacrimogene, ceea ce a dispersat mulțimile de demonstranți din ambele părți.

Albanezii din partea de sud a orașului au insistat că Serbia nu ar trebui să poată organiza alegeri în Kosovo, în timp ce sârbii din partea de nord au încercat să dovedească, prin demonstrații, că nordul nu va fi niciodată o parte a instituțiilor kosovare. Șeful Asociației Veteranilor de Război, Muharrem Xhemajli, care a organizat mitingul, a încercat să îi determine pe protestatari să se oprească la podul principal. Însă situația a escaladat, sârbii de pe cealaltă parte scandând "Serbia, Serbia".

"Cel mai important lucru este că nu s-a ajuns la punctul contactului fizic între cele două grupuri. A existat un nivel ridicat de tensiune, însă situația a fost adusă sub control", a declarat Besim Hoti, purtătorul de cuvânt al Poliției Kosovo din nord, cotidianului Koha Ditore.

Comunitatea internațională și oficialii kosovari au declarat că nu vor recunoaște nici un scrutin organizat de guvernul sârb în Mitrovica.

Peste 20 000 de sârbi au dreptul de a vota, iar prezența la vot a fost de aproximativ 28%. Guvernul de la Belgrad, care nu recunoaște independența Kosovo, susține că, potrivit Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, are dreptul de a organiza alegeri locale în Kosovo.

Partidele de opoziție din parlamentul sârb -- Partidul Progresist Sârb, de dreapta, condus de Tomislav Nikolic, Partidul Democrat din Serbia al lui Vojislav Kostunica -- au câștigat majoritatea voturilor în Mitrovica de nord. Ambele formațiuni au primit peste 17% din voturi, dar încă nu se știe dacă acestea vor putea forma o administrație locală.

Partidul Democrat (DS), formațiunea președintelui sârb Boris Tadic, s-a situat pe locul al treilea, cu 16% din voturi. Potrivit rezultatelor neoficiale, alte cinci partide aflate în coaliție cu democrații au câștigat de asemenea locuri în adunarea locală. Directorul proiectul Compromisul Kosovo, Aleksandar Mitic, a declarat pentru SETimes că, indiferent cine formează noul guvern din Mitrovica de nord, nimeni nu trebuie să se aștepte la schimbarea atitudinii față de autoritățile de la Pristina.

"Rezistența puternică față de orice tip de integrare a nordului Kosovo în granițele administrative ale Kosovo va continua în mod cert. Nu trebuie anticipată nici o cooperare mai strânsă cu EULEX. Diferențele vor fi minore și se vor reflecta în principal în atitudinea populației locale sârbe față de autoritățile de la Belgrad", a afirmat Mitic.

Ministrul sârb pentru Kosovo și Metohija, Goran Bogdanovic, un înalt oficial al DS, și-a exprimat de asemenea satisfacția față de alegeri.

"Acum vine munca dificilă a formării organismelor municipale", a declarat Bogdanovic presei locale. El a cerut tuturor părților să fie responsabile față de toți cetățenii din Mitrovica, pentru ca noua administrație locală să fie formată "într-o atmosferă constructivă cât mai curând posibil".


Sursă[modificare]