Sari la conținut

Ambele partide principale din Kosovo s-au declarat câștigătoare

De la Wikiștiri

19 decembrie 2010 Priștina, Kosovo — Susținătorii Partidului Democrat din Kosovo (PDK) și cei ai Ligii Democrate din Kosovo (LDK) au demonstrat în centrul Pristinei duminică (12 decembrie) noaptea, sărbătorind "victoria" partidului lor în primele alegeri parlamentare desfășurate în țară din 2008, anul proclamării independenței.

Poliția Kosovo a separat grupurile, împiedicând înrăutățirea situației, în timp ce susținătorii scandau sloganuri unii către ceilalți.

Liderul LDK, Isa Mustafa, a cerut susținătorilor săi să fie răbdători. "Să așteptăm rezultatele, să păstrăm calmul, să păstrăm ordinea".

Liderul PDK, Hashim Thaci, a adoptat o abordare diferită, spunându-le susținătorilor "Felicitări pentru victorie" și adăugând că "succesul" a constituit un referendum civic asupra "bunei guvernări a PDK" și a viziunii sale pentru viitor. "Nu am câștigat împotriva nimănui, am câștigat pentru Kosovo", a declarat Thaci.

Centrul pentru Studii Umanitare Gani Bobi din Pristina a anunțat rezultatele sondajelor efectuate la ieșirea de la urne duminică noaptea. Potrivit acestora, PDK este pe primul loc, cu 31% din voturi, în timp ce LDK se află în urmă, cu 25%. Vetevendosja, mișcarea condusă de Albin Kurti, a obținut 16% din voturi, învingând formațiunea lui Ramush Haradinaj, Alianța pentru Viitorul Kosovo, și alte partide.

Peste 2 000 de alegători au participat la sondajul de la ieșirea de la urne. Potrivit lui Shkelzen Maliqi de la Gani Bobi, marja de eroare este de până la 3,5%.

Seara de duminică a fost marcată de acuzații între partidele politice, care s-au învinuit reciproc de incidente. Mișcarea lui Kurti, Vetevendosje, a acuzat PDK de atacuri și alte neregularități. Acestea au fost confirmate în multe cazuri de coaliția de ONG-uri Democrația în Acțiune, care a monitorizat alegerile, și de poliție.

Neregularitățile au constat în principal din voturi multiple depuse de aceeași persoană, vot în familie, exercitarea de presiuni asupra observatorilor și membrilor comisiilor electorale, precum și probleme cu lămpile și sprayurile de identificare.

Se crede că cele mai flagrante neregularități au avut loc în Skenderaj/Srbica, unde Comisia Electorală Centrală (CEC) a raportat o prezență la vot de peste 94%. Democrația în Acțiune a confirmat că neregularități grave au fost înregistrate și în Drenas/Gllogovac, ceea ce ar putea duce la o contestare generală a procesului electoral.

"Manipularea și neregularitățile au prejudiciat procesul electoral. În Skenderaj/Srbica și Drenas/Gllogovac a existat o manipulare a votului liber", a declarat reprezentantul coaliției, Ismet Kryeziu. Potrivit CEC, 779 000 de persoane au votat în alegerile de duminică – 47,8% din numărul total de alegători înregistrați.

Șeful CEC, Valdete Daka, a declarat că prezența la vot în rândul sârbilor din nord a fost satisfăcătoare. Poliția kosovară a confirmat însă incidente izolate în nord, iar doi sârbi au fost arestați. Un grup mic de sârbi a protestat în fața unei secții mobile de votare din Leposavic, iar un centru de sondare a opiniei publice a fost atacat în Leposavic.

Comandantul KFOR, generalul Erhard Buhler, a declarat că, în general, alegerile au fost un succes din punct de vedere al securității.

"Situația din Ziua Alegerilor în Kosovo -- per general -- a fost calmă și stabilă; nu s-a raportat nici o violență semnificativă reală. Nu au existat tulburări majore sau dezordine publică", a declarat el, adăugând că un număr mare de soldați KFOR au fost și continuă să fie pregătiți și determinați să sprijine poliția dacă va fi necesar.

Sursă