Sari la conținut

Antrenorul naționalei Serbiei conduce echipa prin „soluțiilor corecte”

De la Wikiștiri

11 iunie 2010 Belgrad, Serbia — În ciuda îndoielilor din meciurile preliminare, Serbia a reușit să se califice pentru Cupa Mondială. Echipa a reușit chiar performanța să ajungă pe locul întâi în grupa de calificări, înaintea favoritelor Franța și România.

Aceste rezultate au readus oarecum încrederea spulberată de incapacitatea echipei de a se califica în Campionatul European 2008, fără a mai aminti de dezastrul de acum patru ani, de la Cupa Mondială din Germania.

La cârmă este antrenorul Radomir Antic, un veteran al fotbalului sârbesc. Acesta a jucat pentru renumitul club Partizan Belgrad la sfârșitul anilor 1960 și 1970, perioadă în care echipa a devenit dublă campioană în formidabila ligă întâi iugoslavă.

"Mi-l amintesc bine pe Antic, el a fost un fundaș foarte bun și incredibil de persistent", a declarat jurnalistul Branko Vicentijevic pentru SETimes.

Antic, în vârstă de 66 de ani, s-a născut în localitatea Zitiste din nordul Serbiei, dar cariera sa fotbalistică a debutat la Uzice, în sudul Serbiei, unde a jucat pentru echipa locală Sloboda. În 1967, el s-a înscris la clubul Partizan, care a reușit să se califice cu un an înainte în finala Cupei Campionilor Europeni, în meciul jucat cu Real Madrid.

"Nu era ușor în acei ani să ajungi de la Sloboda la Partizan", menționează Vicentijevic.

În 1976, Antic a plecat la Fenerbahce Istanbul, iar ulterior la cluburile Real Zaragoza din Spania și Luton din Anglia. Suporterii britanici își aduc aminte de Antic pentru golul marcat în 1983 împotriva echipei Manchester City – cu patru minute înainte de terminarea meciului. Această victorie a permis echipei din Luton să rămână în prima divizie a Angliei.

În 1985, Antic a devenit antrenorul secund al clubului Partizan, unde a lucrat timp de trei ani. Cu toate acestea, primul său loc de muncă în calitate de antrenor independent a fost la Real Zaragoza, echipă care s-a clasat pe locul cinci în liga spaniolă.

Real Zaragoza a fost un moment de răscruce pentru obținerea mult-râvnitei funcții de antrenor la Real Madrid în 1991 – perioadă în care marele club spaniol se afla în dificultate. Antic a reușit să aducă Real Madrid pe locul al treilea în liga spaniolă și în cupele europene.

În anul următor, Real Madrid s-a clasat pe locul întâi în primul semestru al anului, cu șapte puncte în fața concurenților săi. Cu toate acestea, Antic și-a dat demisia fără o explicație clară, iar Real nu a câștigat campionatul spaniol.

Cel mai mare succes de antrenor a lui Antic s-a produs în 1996, când a condus Atletico Madrid spre victorie în liga națională spaniolă, precum și în Cupa Regelui.

Aflat în căutarea unor provocări noi, Antic s-a înscris la echipa de fotbal Barcelona în 2003, perioadă în care renumitul club era clasat pe locul al 15-lea în liga spaniolă. El a ajutat clubul să se califice în Liga Campionilor, dar patronii Barcelonei l-au demis și au adus un alt antrenor.

Antic a preluat conducerea naționalei Serbiei în 2008, după o pauză de patru ani. Având în vedere rezultatele sale ca antrenor, el a fost solicitat în mod activ de către cluburile Bayern München și Manchester, dar a rămas loial Serbiei.

Lui Antic îi place să-și petreacă vacanțele pe muntele Zlatibor, de lângă Uzice, locul în care a intrat în lumea fotbalului. "El nu și-a uitat primul său club, Sloboda", a declarat jurnalistul Zanka Eric din Uzice pentru SETimes. "El îi ajută pe tinerii fotbaliști de acolo și le cumpără echipamente sau alte lucruri de care clubul are nevoie".

Deși unii cred că naționala Serbiei a depășit deja așteptările prin faptul că s-a calificat în Cupă, Antic afirmă că lumea nu a văzut încă ceea ce jucătorii săi au de oferit. Acesta promite că Serbia va lupta din răsputeri să-și surclaseze concurenții germani, australieni și ghaneeni din Grupa D.

"Nu este nimic mai minunat decât să aperi culorile țării tale, dar, în același timp, este o mare obligație să fii mereu demn pentru poporul tău – să fii un învingător", a afirmat acesta. "Calea spre Africa de Sud ne-a arătat faptul că suntem pregătiți pentru provocări și că găsim soluțiile corecte".

Sursă

[modificare]

Catrgorie:Europa