BiH are nevoie de perspectivă

De la Wikiștiri


19 noiembrie 2010 Sarajevo, Bosnia și Herțegovina — Ultimul raport de progres al UE privitor la Bosnia și Herțegovina (BiH), publicat săptămâna trecută, sugerează că oficialii certăreți au devenit foarte buni în a bloca progresul în practic toate domeniile.

"Lipsa viziunii comune în rândul liderilor politici din UE cu privire la direcția țării continuă să blocheze reformele esențiale și noile progrese către UE", a declarat Dimitris Courculas, șeful departamentului de extindere și comunicații din Direcția Generală pentru Extindere a UE, la o conferință de presă susținută la Saraievo.

El a ales totuși să nu descrie raportul ca fiind negativ, "întrucât aceasta ar însemna că această țară nu are nici o perspectivă".

Acesta constituie, însă, un avertisment pentru liderii politici. Cea mai importantă cerere a UE nu a fost îndeplinită: implementarea amendamentelor constituționale necesare pentru a facilita aplicarea verdictului emis în decembrie 2009 de Curtea pentru Drepturile Omului de la Strasburg.

În caz este implicat Dervo Sejdic, un rrom, și Jakob Finci, un evreu, care au dat în judecată BiH pentru încălcarea drepturilor omului deoarece, potrivit constituției, rromii și evreii sunt minorități și nu pot fi candidați la președinția tripartită.

A trecut aproape un an de la verdictul respectiv și, în ciuda unor tentative de reformă constituțională, aceasta nu s-a produs.

"Este necesar să fie făcuții primii pași pentru a transforma Constituția bosniacă în conformitate cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului și pentru a îmbunătăți eficiența instituțiilor. Este necesar ca BiH să poată vota și implementa legi și reglementări UE în vederea atingerii obiectivului strategic al integrării europene", a declarat Courculas.

El menționează că, în timp ce regiunea se îndreaptă către UE, BiH continuă să rămână în urmă. În general, între septembrie 2009 și septembrie 2010, perioada acoperită în raportul de progres, obligațiile au fost îndeplinite parțial sau nu au fost îndeplinite deloc.

Singurul punct luminos este liberalizarea vizelor, primită de BiH la începutul acestei luni după îndeplinirea tuturor condițiilor, împreună cu Albania. Aceasta demonstrează progresul în domeniul chestiunilor de securitate, menționează Courculas.

Au existat de asemenea progrese în cooperarea regională, repatrierea refugiaților și economie. BiH a făcut câțiva pași mărunți către îndeplinirea condițiilor pentru închiderea eventuală a Oficiului Înaltului Reprezentant și transformarea acestuia în Oficiul Reprezentantului Special al EU. Au existat unele progrese, dar nu suficiente. Cea mai mare problemă rămâne corupția, care transcende orice aspect al vieții din BiH.

Grupul de monitorizare Transparency International din BiH declară că a avertizat în legătură cu aceleași chestiuni. "Din nefericire, rapoartele asupra progresului subliniază aceleași probleme an după an, în timp ce autoritățile bosniace arată o lipsă de disponibilitate [pentru rezolvarea acestora]. Liberalizarea vizelor este singurul pas către aderarea la UE și, câtă vreme nu sunt făcuți pași mai decisivi în combaterea corupției, BiH nu se poate aștepta la un raport de progres pozitiv", a afirmat grupul într-o declarație.

Alte ONG-uri, precum Asociația Absolvenților Centrului pentru Studii Postuniversitare Interdisciplinare (ACIPS), declară că raportul de progres al UE arată că liderii politici nu își fac treaba.

Acestea cred că cetățenii nu ar mai trebui ținuți ostatici de către politicieni și că noul guvern, format după alegerile generale din 3 octombrie, ar trebui să se concentreze asupra aducerii țării mai aproape de UE, cât mai rapid.

O altă critică din raportul de progres al UE se referă la faptul că parlamentarii nu au adoptat încă legea recensământului, în ciuda celor 18 luni de ciorovăieli din parlamentul de stat. UE atrage de asemenea atenția că presiunea politică asupra tribunalelor continuă și că implementarea strategiei privitoare la reforma judiciară a fost neuniformă. Raportul menționează de asemenea că situația fiscală rămâne problematică, în special în Federația BiH.

Sursă