Autoritățile de la Washington sunt îngrijorate de crizele politice

De la WikiștiriSecretarul adjunct de stat al SUA, James Steinberg, s-a întâlnit cu oficialii de la Saraievo şi Tirana săptămâna trecută.

28 februarie 2011 Sarajevo, BiH — Oficialii din Bosnia și Herțegovina (BiH) au responsabilitatea față de cetățeni de a depăși actualul impas politic și de a forma un guvern, a declarat secretarul adjunct de stat al SUA, James Steinberg, vineri (25 februarie) la Saraievo.

Washingtonul nu are un plan specific sau propuneri pentru progresul din BiH, deoarece deciziile privitoare la viitor sunt în mâinile liderilor politici locali, a adăugat Steinberg.

Alegerile generale au avut loc în octombrie 2010, însă procesul politic s-a blocat de atunci, deoarece cele două entități ale țării nu se pot pune de acord asupra diviziunii puterii.

"Credem că liderii politici au responsabilitate față de poporul BiH să dea dovadă de flexibilitate și să decidă tot ce trebuie să decidă pentru a putea înfrunta provocările reale precum crearea de locuri noi de muncă, îmbunătățirea sistemului educațional și progresul în integrarea euro-atlantică", a declarat Steinberg presei locale.

În cursul vizitei sale, el s-a întâlnit cu câțiva politicieni, inclusiv cu liderul Uniunii Democrate Croate din BiH, Dragan Covic, cu liderul HDZ 1990, Bozo Ljubic, cu liderul Partidului Acțiunii Democrate, Sulejman Tihic, și cu liderul Partidului Social Democrat, Zlatko Lagumdzija.

Oficialii au discutat despre ritmul lent de formare a unui nou guvern la aproape cinci luni de la alegeri.

"Trebuie format un guvern până în 9 martie. Dacă nu avem un guvern nou luna următoare, atunci nu vom avea buget, iar președintele FBiH va trebui să [dizolve] parlamentul. Aceasta ar fi o problemă legală fără ieșire", a afirmat Tihic.

"Cu toții dorim cel mai bun scenariu, și anume crearea unei agende politice comune care să reunească majoritatea partidelor politice. Nu trebuie să permitem ca FBiH să fie fără buget în 31 martie, deoarece aceasta ar însemna colapsul FBiH", a declarat Lagumdzija după întâlnirea cu Steinberg.

Steinberg s-a întâlnit de asemenea cu membrii președinției BIH, Nebojsa Radmanovic, Zeljko Komsic și Bakir Izetbegovic.

Continuându-și turneul, Steinberg a transmis un mesaj similar la Tirana, unde blocajul politic de după alegerile generale din iunie 2009 s-a transformat recent în proteste.

"Modalitatea de a avansa este ceva ce trebuie decis de poporul și de liderii Albaniei", a declarat Steinberg liderilor politici.

Respectați statul de drept și constituția, respectați instituțiile independente, respectați procesele electorale instituite de constituție, participați la procesele electorale, purtați dezbateri civilizate pentru viitorul țării, le-a spus el oficialilor.

"Și cred că și mai important decât ceea ce am spus este ca ei să facă aceasta în zilele și săptămânile viitoare", a declarat Steinberg reporterilor pe Aeroportul Rinas din Albania, înainte de a părăsi țara.

El a subliniat faptul că este crucială protejarea și sprijinirea constituției și susținerea unui proces democratic.

"Așteptăm cu nerăbdare alegerile voastre locale din mai", a declarat Steinberg, adăugând că "este în special important ca oficialii guvernului și liderii partidelor să se concentreze asupra efortului pozitiv ce urmează a fi depus în construirea unui viitor pentru poporul Albaniei".

Primul ministru Sali Berișa a subliniat respectul guvernului pentru constituție și legile țării și și-a repetat angajamentul față de organizarea unor alegeri libere și corecte în mai.

"Guvernul este și rămâne complet deschis și pregătit să ofere observatorilor internaționali orice drept și spațiu legal pentru a garanta un proces electoral complet transparent, care să întrunească cele mai înalte standarde ale alegerilor democratice", a declarat biroul de presă al lui Berișa după întrevedere.

Edi Rama, liderul Partidului Socialist, de opoziție, a declarat că boicotarea alegerilor nu a fost niciodată o opțiune pentru opoziție.

"Opoziția și alegătorii doresc garanții pentru alegeri locale libere și corecte într-un moment în care suntem convinși că soluția adecvată la criză începe de la noi alegeri", a afirmat Rama.

El a repetat că opoziția își va continua protestele împotriva guvernului, dar totodată va contribui la garantarea alegerilor.


Sursă[modificare]