BiH se apropie de obiectivul liberalizării vizelor UE
- 17 iunie 2012: Tineretul din Balcani este în cumpănă: să rămână sau să plece?
- 1 martie 2011: Autoritățile de la Washington sunt îngrijorate de crizele politice
- 4 ianuarie 2011: BiH preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU
- 4 ianuarie 2011: BiH inculpă un bărbat pentru trafic de arme
- 31 decembrie 2010: RS are un nou guvern
16 martie 2010 Bosnia și Herțegovina —
La ședința Consiliului de Miniștri al Bosniei și Herțegovinei (BiH) de săptămâna trecută, câțiva oficiali au fost aleși în posturi importante de stat, în efortul de a întruni ultimele condiții pentru liberalizarea vizelor UE, preconizată să aibă loc în iulie.
Bosniacul Himzo Selimovic a fost numit la conducerea Direcției pentru Coordonarea Organismelor de Poliție, avându-i ca adjuncți pe sârbul bosniac Uros Pena și pe croatul bosniac Mile Juric.
La aceeași sesiune, Vinko Dumancic a fost numit director al Poliției de Frontieră a BiH, iar Enes Gacanin a devenit adjunctul său. Marko Dominkovic a fost numit director adjunct al Agenției Naționale de Investigații și Protecție.
"Prin aceste numiri, Consiliul de Miniștri al BiH a întrunit ultima condiție din foaia de parcurs pentru liberalizarea regimului vizelor", a declarat președintele Consiliului de Miniștri al BiH, premierul Nikola Spiric.
Miercuri (10 martie), după sesiunea guvernamentală crucială, Spiric a efectuat o vizită la Bruxelles pentru a face lobby pentru liberalizarea vizelor pe lângă înalți oficiali ai Comisiei Europene (CE), îndeosebi pe lângă comisarul UE pentru extindere, Stephan Fuele, și comisarul UE pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.
Spiric a declarat că i-a cerut acesteia "să se folosească de autoritatea sa personală și oficială pentru a câștiga cursa cu timpul … sunt convins că [raportul de progres al CE din aprilie] va conține argumente pe care ea le va putea folosi pentru a arăta omologilor săi din cele 27 de țări membre că BiH a întrunit toate condițiile din foaia de parcurs".
BiH așteaptă acum vizita Misiunii de Monitorizare a CE, programată pentru finalul acestei luni, înaintea publicării raportului de progres menționat de Spiric.
Ar putea exista însă și unele impedimente, precum reclamațiile din Belgia și alte țări UE privitoare la recentul aflux de solicitanți de azil – majoritatea albanezi din Serbia și Macedonia -- țări în care vizele au fost liberalizate în decembrie.
"Dacă anularea vizelor pentru cetățenii BiH devine o [chestiune] politică, în loc să fie una tehnică, este posibil ca decizia să fie amânată pentru perioada post-electorală", a afirmat Samir Rizvo, șeful comisiei de lucru interdisciplinare din BiH pentru liberalizarea regimului vizelor UE. Rizvo a făcut aceste comentarii cotidianului Nezavisne Novine din Bania Luka. "Aceasta ar însemna că cetățenii țării ar putea primi regimul călătoriilor fără vize doar după octombrie".
Franziska Brantner, membră germană a Parlamentului, a declarat însă publicației Deutche Welle că se îndoiește că Parlamentul European va sta în calea liberalizării vizelor.
"Nu cred că cineva din PE, poate cu excepția celor mai extremiști deputați, ar penaliza BiH din cauza a ceea ce se întâmplă cu albanezii", a afirmat Brantner. "Nu pot spune același lucru despre guvernele țărilor membre, unde există un asemenea risc".
Referințe
[modificare]- Jusuf Ramadanovic, „BiH se apropie de obiectivul liberalizării vizelor UE” — setimes.com, 16 martie 2010