Sari la conținut

Bulgaria și Grecia își exprimă sprijinul pentru aderarea țărilor din Balcanii de Vest la UE

De la Wikiștiri

19 decembrie 2010 Sofia, Bulgaria — Miniștrii de externe ai Bulgariei, Greciei și Serbiei, Nikolai Mladenov, Dimitris Droutsas și Vuk Jeremic, au promis sâmbătă (11 decembrie) că vor colabora în vederea aderării țărilor din Balcanii de Vest la UE.

"Integrarea europeană a regiunii este singura cale de consolidare a democrației și a statului de drept, a stabilității și a prosperității tuturor în Europa de Sud-est", sublinia declarația comună adoptată la întâlnirea ministerială trilaterală de la Sofia.

Documentul a sprijinit de asemenea propunerea Atenei care cere stabilirea unui calendar pentru intrarea aspirantelor balcanice la UE în Uniunea celor 27 de națiuni în timpul președinției elene a UE din prima jumătate a anului 2014.

Scopul așa-numitei inițiative Agenda 2014 este să "încurajeze și mobilizeze" țările din regiune "pentru a atinge un progres tangibil în procesul de aderare, în cadrul unui calendar fezabil, pe baza unei foi de parcurs cu obiective", potrivit declarației.

Menționând că aspirantele la UE trebuie să respecte pe deplin valorile, principiile și standardele de bază ale Uniunii, aceasta a subliniat de asemenea faptul că relațiile de bună vecinătate și cooperarea regională sunt esențiale pentru progresul națiunilor aspirante.

"Conformarea strictă la toate criteriile și condițiile de aderare rămâne o condiție sine qua non pentru integrarea europeană reușită" a tuturor țărilor candidate și potențial candidate", se afirma în declarație.

Exprimând sprijinul categoric pentru aderarea Serbiei la UE, Bulgaria și Grecia au promis de asemenea că își vor ajuta țara vecină să se alăture clubului.

"Ne reiterăm angajamentul deplin și sprijinul deplin pentru viitorul Serbiei în cadrul familiei noastre europene", a declarat Droutsas reporterilor la o conferință susținută împreună cu omologii săi bulgar și sârb după discuții.

El a fost de asemenea citat declarându-i lui Jeremic că Serbia ar putea adera la UE în 2018, ceea ce ar coincide cu primul mandat al Bulgariei la președinția Uniunii și cu a 100-a aniversare a încheierii primului război mondial.

Jeremic și-a exprimat speranța că țara sa va obține recunoașterea oficială drept candidată la UE și va începe negocierile de aderare cu autoritățile de la Bruxelles chiar de anul următor.

"Acesta ar putea fi anul în care Croația își încheie discuțiile și anul în care Serbia începe discuțiile noastre", a declarat el, fiind citat de AFP. Serbia, a adăugat el, va "munci din greu pentru ca aceasta să se întâmple în 2011".

Anul următor, potrivit lui Mladenov, va fi crucial pentru aspirațiile tuturor țărilor din Balcanii de Vest de a adera la Uniune, întrucât acestea vor trebui să ia măsuri importante pentru progresul integrării lor.

După întâlnirea de sâmbătă, Droutsas le-a declarat reporterilor că Grecia ar dori ca și Macedonia să intre în UE în curând.

"Muncim pentru aceasta și sperăm că și Skopie realizează ce trebuie făcut pentru a ni se alătura în familia UE", a afirmat el.

Sursă