Sari la conținut

Chișinău:Preocupări privind securitatea Republicii Moldova

De la Wikiștiri

12 noiembrie 2015 Chișinău, Republica Moldova


Republica Moldova se află în pragul unei perioade de amenințări a existenței sale ca stat, ea fiind amenințată de două mari pericole, unul care vine din exterior și altul din interior, a declarat ministrul apărării de la Chișinău Anatol Șalaru, într-o emisiune televizată.

Din afară, este vorba de dorința Rusiei de a-și restabili imperiul de altădată, iar, pe plan intern, este vorba de cazurile de corupție. Statul se află în pericol. Nu avem guvern, a fost suspendată finanțarea externă, a fost destabilizată clasa politică, a semnalat miercuri seară ministrul apărării, citat joi de agenția IPN.

Anatol Șalaru, un politician moldovean care este și vicepreședinte al PL din Moldova, a făcut în continuare referire la situația din Transnistria și la numărul militarilor ruși din regiune, subliniind totodată că statutul de stat neutru al Republicii Moldova împiedică această țară să fie protejată de o alianță protectoare în cazul unei agresiuni din exterior.

Moldova are o armată rusă de ocupație pe o parte a teritoriul său care numără 2.200 de militari ruși în Transnistria, precum și o armată ilegală a regimului separatist prorus transnistrean, iar ministerul lor de interne mai are un batalion separat de 800 de militari. De asemenea, avem un depozit enorm cu armament rusesc în Transnistria, iar noi suntem blocați din cauza statutului de neutralitate, care este un impediment. Nu avem acea protecție care să ne apere de o agresiune din exterior, a atras atenția ministrul Anatol Șalaru.

Ministrul Șalaru susține că Rusia vrea în viitor să ocupe și restul teritoriului Republicii Moldova, lucru care, în opinia sa, ar putea să-i reușească numai în contextul corupției care macină clasa politică moldovenească.

Rusia profită de criza politică din Republica Moldova pentru a destabiliza și mai mult situația. Totodată, corupe pe unii politicieni pentru a-și promova interesele aici, a mai semnalat ministrul apărării al R. Moldova, subliniind că o soluție de salvare ar fi reformarea clasei politice și eradicarea corupției.

Avertismentul ministrului Anatol Șalaru intervine pe fondul crizei politice de la Chișinău create după demiterea guvernului Streleț printr-o moțiune de cenzură inițiată de opoziția socialistă și comunistă și susținută de democrați, ceea ce a dus la destrămarea alianței de guvernare proeuropene formate din Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat și Partidul Democrat. Negocierile purtate până acum pentru crearea unei noi coaliții proeuropene, la care decamată PLDM nu vrea să ia parte, nu au adus nicio înțelegere concretă între formațiunile participante la negocieri.

Referințe

[modificare]