Sari la conținut

Clinton, Spindelegger: Eforturile de reformă ale BiH au nevoie de un imbold

De la Wikiștiri

18 noiembrie 2010 Washington, Statele Unite ale Americii — A venit timpul ca Bosnia și Herțegovina (BiH) să depună un nou efort în vederea reformării constituției, au declarat înalții diplomați ai Statelor Unite și Austriei, în urma discuțiilor purtate marți (16 noiembrie) la Washington.

Timp de mai mulți ani, comunitatea internațională a cerut liderilor principalelor partide ale bosniacilor, sârbilor și croaților să se pună de acord asupra schimbărilor necesare pentru consolidarea instituțiilor centrale ale țării și transformării acesteia într-un stat funcțional.

Acordul de Pace de la Dayton, care a pus capăt conflictului din 1992-1995 din fosta republică iugoslavă, a lăsat BiH divizată în două entități cu o autonomie foarte mare -- Federația BiH, locuită în comun de bosniaci și croați, și entitatea condusă de sârbii bosniaci, Republica Srpska (RS). Fiecare are propriul său parlament, guvern și președinte. În plus, la Saraievo există un parlament național, un guvern central slab și o președinție tripartită, ai căror membri reprezintă principalele trei grupuri etnice.

"Cu toții credem că trebuie să existe reformă constituțională pentru ca guvernul să funcționeze mai eficient", a declarat secretarul american de stat Hillary Clinton la o conferință de presă susținută marți împreună cu ministrul austriac de externe Michael Spindelegger.

UE, care crede de asemenea că BiH trebuie să își modifice sistemul disfuncțional de guvernare, a făcut din reforma constituțională o condiție cheie pentru progresul pe calea către eventuala aderare.

În 2006, liderii principalelor partide politice bosniace s-au pus de acord asupra unui pachet de amendamente destinat consolidării instituțiilor centrale ale țării și îmbunătățirii eficienței acestora, însă acesta nu a fost niciodată adoptat. Anul trecut, Statele Unite și UE au lansat o nouă inițiativă de a pune capăt blocajului politic îndelungat, dar nici aceasta nu a produs un acord.

Spindelegger, a cărui țară organizează o conferință asupra reconstrucției și stabilizării Balcanilor care urmează să aibă loc la Berlin la începutul lunii decembrie, a declarat că, în urma alegerilor generale din 3 octombrie din BiH, a venit timpul ca țara să abordeze această chestiune.

"Aceștia formează un nou guvern și acesta este momentul potrivit pentru a-i înștiința că așteptăm reforme constituționale ", a declarat diplomatul austriac. "A venit de asemenea timpul pentru a exercita oarecare presiune asupra lor pentru a face aceasta".

Politicienii sârbi bosniaci extremiști au fost în mare măsură învinuiți pentru tentativele eșuate de a ajunge la un compromis, întrucât aceștia au continuat să se opună oricărei schimbări constituționale care ar putea reduce nivelul mare de autonomie al entității lor.

Milorad Dodik, care a fost prim-ministru al RS în ultimii patru ani, a amenințat în mod repetat că va organiza un referendum asupra separării entității de BiH.

Preluând luni funcția de președinte al RS, el și-a reiterat sprijinul ferm pentru menținerea diviziunii etnice a țării, chiar dacă aceasta va periclita perspectivele europene ale BiH.

"Cei care visează la Bosnia și Herțegovina unitară și speră să priveze Republica Sârbă de autoritățile sale sub masca integrării europene ar trebui să știe că noi nu vom renunța niciodată și în nici o condiție la autonomia noastră, nici chiar cu costul neaderării la UE", a declarat el parlamentului RS.

Dodik, care a contestat adesea autoritatea principalului reprezentant internațional în BiH, l-a acuzat pe Înaltul Reprezentant Valentin Inzko pentru blocarea procesului de reformă și obstrucționarea progresului integrării europene.

"Este greu să acceptăm că orice autoritate din afara Bosniei poate impune legi instituțiilor legal alese", a declarat el. "Nu mai acceptăm impunerea vreunei legi sau decizii de către Înaltul Reprezentant în Republica Sârbă".

În remarcile făcute marți, Clinton, care a vizitat BiH la mai puțin de zece zile după alegerile de luna trecută din țară, a reiterat sprijinul autorităților de la Washington față de Inzko.

"Am precizat atunci când am fost la Saraievo că sprijinim menținerea Oficiului Înaltului Reprezentant până când vom considera că guvernul este dispus să abordeze chestiunile care au rămas nesoluționate în rândul diferitelor comunități", a afirmat ea.

Sursă