Sari la conținut

CoE adoptă raportul care îl acuză pe Thaci

De la Wikiștiri

19 decembrie 2010 Priștina, Kosovo

Prim-ministrul kosovar Hashim Thaci susţine joi o conferinţă de presă pentru a discuta despre acuzaţii.

Comitetul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei (CoE) a adoptat joi (16 decembrie) un raport prezentat de raportorul elvețian Dick Marty, care a petrecut ultimii doi ani investigând acuzațiile care au ajuns pe prima pagină a ziarelor. Acuzațiile se referă, printre altele, la traficul de organe umane.

Cea mai explozivă parte a raportului se referă la actualul prim-ministru Hashim Thaci, fost lider politic al Armatei de Eliberare a Kosovo (KLA), între timp desființată, în timpul conflictului din 1998-1999. Raportul confirmă practic știrile persistente că membrii KLA au transportat prizonieri -- sârbi și albanezi -- peste graniță, în Albania, și le-au prelevat organele, în principal rinichii, pentru a fi vândute în străinătate.

Marty afirmă de asemenea că, după război, Grupul Drenica al KLA a înființat o rețea internațională de crimă organizată implicând traficul de droguri, o operațiune violentă de trafic de heroină care continuă și astăzi, și declară că Thaci deține rolul de cap al rețelei.

Acuzațiile au fost lansate la doar câteva zile după ce partidul lui Thaci, Partidul Democrat din Kosovo (PDK), a câștigat alegerile anticipate, însă nu cu o marjă suficient de mare pentru a guverna fără a forma o coaliție.

Thaci a fost prompt în a reacționa la raport, organizând joi o conferință de presă pentru a dezminți acuzațiile aduse lui și KLA.

"Raportul scandalos al membrului Adunării Parlamentare a CoE, Dick Marty, este un text plin de calomnii și minciuni", a afirmat Thaci. El i-a cerut lui Marty să ofere dovezi și a solicitat celorlalte comisii de resort să investigheze acuzațiile lui Marty.

Guvernul kosovar a reacționat de asemenea cu duritate. "Kosovo cere tuturor statelor membre ale Consiliului Europei să se opună ferm acestui raport defăimător și părtinitor și să nu cadă de partea celor care doresc, cu orice preț, să obstrucționeze stabilitatea, progresul și buna guvernare în Kosovo", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului și totodată consilierul lui Thaci, Memli Krasniqi.

El a adăugat că guvernul și Thaci "vor lua toate măsurile și vor întreprinde toate acțiunile necesare pentru a contracara defăimările lui Dick Marty, inclusiv prin mijloace legale și politice".

Președintele interimar Jakup Krasniqi a emis o declarație prin care exprima "indignarea profundă [față] de acest raport plin cu senzații și fapte inexistente". El l-a descris ca pe un "raport unilateral" care include "declarații rasiste".

În Serbia, partidele politice au cerut lansarea unei investigații internaționale pentru a determina legitimitatea acuzațiilor.

Procurorul pentru crime de război Vladimir Vukcevic a declarat, însă, că adoptarea raportului lui Marty de către CoE a constituit o zi importantă pentru activitatea procuraturii sârbe cu privire la cazul "de comerț cu organe", care s-a concentrat asupra dispariției a aproximativ 400 de persoane din Kosovo – despre care se crede că au fost victime ale traficului de organe.

Președintele sârb Boris Tadic declară că este pregătit să discute cu Thaci. "Trebuie să negociem cu orice persoană aleasă de albanezii kosovari drept reprezentant legitim", a declarat Tadic, subliniind că acuzațiile din raport trebuie verificate.

Purtătoarea de cuvânt a EULEX, Karin Limdal, a declarat că misiunea judiciară studiază raportul.

"EULEX ia orice acuzație de crime de război și crimă organizată foarte în serios. Cu toate acestea, procuratura își bazează investigațiile pe dovezi și oricine are dovezi concrete în sprijinul acuzațiilor prezentate în raport trebuie să se prezinte cu acestea la autoritățile adecvate".

Purtătoarea de cuvânt a comisarului UE pentru politică externă Catherine Ashton, Maja Kocijancic, menționează că EULEX a investigat acuzațiile legate de o fermă din Rripe, Albania -- așa-numita Casă Galbenă -- unde prizonierii au fost evaluați din punct de vedere al sănătății.

"Însă până în prezent", a afirmat ea, "procurorii noștri nu au găsit nici o dovadă sau informație care să ne facă să credem că în această locație a avut loc o 'recoltare de organe'".

"Dacă Marty a obținut vreo dovadă relevantă asupra presupuselor activități criminale -- ceea ce nu este evident din raportul său -- noi îl încurajăm să le prezinte autorităților de resort", a afirmat ea.

Raportul afirmă de asemenea că serviciile de informații ale Albaniei sunt implicate în trafic și crimă organizată.

Președintele parlamentului Jozefina Topalli a reacționat, declarând că raportul "nu se fondează pe fapte și dovedește abuzul în funcție comis de Dick Marty". Guvernul albanez a emis o declarație separată, insistând că acuzațiile sunt neadevărate și motivate politic. (Igor Jovanovic din Belgrad a contribuit la redactarea acestui articol.)

Sursă