Compania PTK din Kosovo a fost scoasă la vânzare

De la Wikiștiri


17 noiembrie 2010 Priștina, Kosovo

Luna trecută, parlamentul a adoptat o strategie pentru privatizarea celei mai mari companii de telefonie din Kosovo, ca parte a noii strategii economice a țării.

Mulți consideră Poșta și Telecomunicațiile din Kosovo (PTK) ca fiind cea mai de succes firmă a țării de la încheierea conflictul din Kosovo din 1999. Pornind de la o infrastructură zero, aceasta are acum peste 3 000 de angajați.

Cu toate acestea, privatizarea sa nu a fost o chestiune simplă. Partidele de opoziție și unele organizații civice afirmă că procesul nu a fost transparent și că prețul de vânzare va fi prea mic.

Premierul Hashim Thaci și Partidul său Democrat au reușit să obțină suficiente voturi parlamentare pentru a depăși opoziția și pentru a supune strategia la vot. Cu doar 50 de parlamentari prezenți, rezultatul a fost de 47 de voturi pentru, 2 contra și o abținere. Parlamentarii opoziției au promis că vor înainta problema la Curtea Constituțională.

"Piețele financiare internaționale trec printr-o criză profundă care afectează puterea de cumpărare a investitorilor și reduce valoarea de piață a PTK. Guvernul insistă ca privatizarea să aibă loc fără a se cunoaște valoarea totală a PTK, ceea ce deschide posibilitatea manipulării prețului", a declarat Avni Zogiani de la ONG-ul Cohu.

"Nu suntem în favoarea unor decizii majore luate fără consens politic și social", a declarat Shpend Ahmeti, un economist din Pristina care lucrează la FER-Fryma e re Party. "Guvernul a lansat o propunere fără a explica beneficiile. Într-un moment fragil pentru Kosovo, astfel de decizii nu ar trebui luate fără un consens social și politic".

Adresându-se parlamentarilor, Thaci a declarat că privatizarea a 75% din acțiunile PTK permite liberalizarea completă a pieței de telecomunicații din Kosovo. El a adăugat că acest lucru va aduce servicii mai bune și mai ieftine.

Guvernul consideră că privatizarea companiei de telecomunicații face parte din reforma generală a întreprinderilor publice, conform acordului încheiat de Kosovo cu FMI.

Albin Kurti de la Mișcarea Vetvendosje este însă extrem de critic. El susține că guvernul urmează o politică economică neoliberală care va distruge economia Kosovo.

"Situația actuală este îngrozitoare, deoarece guvernul intenționează să vândă cele mai dezvoltate întreprinderi din Kosovo repede și ieftin. Credem că conducerea PTK a eșuat și este coruptă și aceștia ar trebui pedepsiți, nu publicul, nu întreaga companie", a spus Kurti.

Guvernul, demis marți (2 noiembrie) în baza unei moțiuni de cenzură, spera să finalizeze privatizarea PTK până la sfârșitul acestui an, astfel încât veniturile din această tranzacție să fie incluse în bugetul pe 2011. Analiștii avertizează că, dacă nu se reușește acest lucru, ar trebui luat în calcul un deficit al venitului național.

Sursă