Croația ia măsuri împotriva huliganilor din fotbal
- 21 iunie 2013: Spadasinele României obțin medalia de argint la Campionatele Europene de Scrimă
- 20 iunie 2013: Tiberiu Dolniceanu și Ana Maria Brânză câștigă medalii de aur la Campionatele Europene de Scrimă
- 17 iunie 2012: Tineretul din Balcani este în cumpănă: să rămână sau să plece?
- 12 ianuarie 2012: Turismul, flux comercial de-a lungul fluviului Dunărea
- 5 ianuarie 2011: Finlanda investighează o tranzacție de vehicule blindate încheiată cu Croația
12 mai 2010 Zagreb, Croația — Poliția arestat sâmbătă (8 mai) un microbist de 20 de ani pentru rănirea gravă a unui ofițer de poliție în timpul unui meci jucat pe stadionul Maksimir din Zagreb în 1 mai. Polițistul și-a pierdut un ochi când suporterii echipelor Dinamo (Zagreb) și Hajduk (Split) s-au dezlănțuit. Tărăboiul s-a extins pe stadion și pe străzi.
După ce aproape 90 de persoane au fost arestate și 15 ofițeri de poliție și șase suporteri au fost răniți în timpul meciului și după meci, guvernul a intervenit și a cerut pedepsirea violenței la meciurile sportive.
„Avem nevoie de schimbări legale drastice, de măsuri împotriva suporterilor violenți și de aplicarea rapidă a acestora”, a declarat premierul Jadranka Kosor.
„Am văzut un film cu un tată care fugea cu copii săi în timp ce scaunele zburau în jur. Interesul meu este să protejez astfel de oameni”, a adăugat ea.
Suporterii sportivi croați și-au clădit o reputație de scandalagii, iar dezordinile provocate în țară și în străinătate au însemnat coșmaruri pentru securitate și pagube materiale. Mulți suporteri de rând se tem să participe la meciuri.
„Acesta nu mai este sport. Acum te întrebi dacă nu vei fi lovit în cap cu un scaun rupt la un meci de fotbal”, spune Robert Martic, un vânzător din Zagreb. El preferă să urmărească un meci din siguranța casei sale.
Neno Smiljanic, un suporter de 27 de ani al echipei Hajduk, crede că nu suporterii sunt problema, ci instituțiile.
„Violența escaladează deoarece autoritățile sunt ipocrite. Ele fac legile, iar apoi nu le respectă. Fostul premier Ivo Sanader a adoptat o lege care interzice consumul de alcool la evenimentele sportive, după care camerele de luat vederi l-au surprins bând vin la un meci de handbal”, spune Smiljanic.
Alen Galovic, editorul executiv al cotidianului 24 sata și un suporter sportiv, a declarat pentru SETimes că nu este surprins că huliganii periculoși fac regula pe stadioanele de fotbal din Croația.
„Huliganii croați sunt printre cei mai răi din Europa; reputația lor este oribilă. Autoritățile ignoră comportamentul lor rasist”, a afirmat Galovic. Acesta crede că poliția ar trebui să acționeze ca o autoritate extinsă și să combată huliganismul.
Problema nu se limitează la un anumit sport. Cu o săptămână înainte de izbucnirea violențelor din fotbal, suporterii echipei de baschet Cibona din capitală s-au ciocnit cu agenții de pază la arena din Zagreb, unde echipa juca cu Partizan Belgrad. Jocul a fost oprit timp de zece minute din cauza incidentului, iar poliția a arestat 19 persoane.
Referințe
[modificare]- Natasa Radic, „Croația ia măsuri împotriva huliganilor din fotbal” — setimes.com, 11 mai 2010