Sari la conținut

Croații resimt criza economică

De la Wikiștiri


18 noiembrie 2010 Zagreb, Croația — Croații vor trebui să recurgă la economiile lor în următorii cinci ani dacă doresc să mențină stilul de viață de care s-au bucurat înaintea crizei financiare globale, declară guvernul într-un raport emis recent.

Documentul pregătit de ministerul finanțelor este o prezentare anuală a politicii fiscale și monetare care afectează economia croată. Acesta acoperă tendințele economice până în 2013, dar cu impact până în 2015.

"Aceasta este prima dată când guvernul spune lucrurilor pe nume, dar nu este suficient. Nu demult, cei care au menționat aceste prognoze au fost considerați 'catastrofici'", declară profesorul de economie Luka Brkic pentru SETimes.

Redresarea va depinde foarte mult de economia UE și de impactul său asupra Croației, se afirmă în raport. Unii analiști contrazic ferm această concluzie, declarând că aceasta transferă vina pentru problemele interne care necesită o reformă dureroasă.

Este "greșit să ne bazăm pe UE și să credem că redresarea economiei croate va depinde de UE", scrie șefa Institutului pentru Finanțe Publice, Katerina Ott, pe pagina sa de internet. "Trebuie să acceptăm faptul că Croația are o economie necompetitivă și un sector public uriaș".

Croația a fost lovită din greu de criza economică globală, economia reducându-se cu 5,5% în 2009. În ciuda unui venit bun pe 2010 din turism, productivitatea nu și-a revenit încă. Rata șomajului este de 16,4%.

Un raport al Roubini Global Economics constată că în ciuda îmbunătățirii cererii externe din acest an, investițiile continuă să scadă puternic și cheltuielile de consum sunt slabe. Cu toate acestea, autorii raportului cred că este loc de speranță.

"Economia Croației ar trebui să revină la o rată de creștere pozitivă în 2011, determinată de o revenire a investițiilor, apropierea intrării în UE și o îmbunătățire moderată cheltuielilor de consum", declară raportul Roubini.

Între timp, cetățenii de rând resimt criza.

"Simt că nu îmi mai pot permite unele lucruri cu ușurință. Unele lucruri pe care le cumpăram înainte fără să remarcăm sunt mai dificil de cumpărat azi -- cărți, CD-uri, textile", declară Zeljko Matic, un vânzător din Zagreb. El și-ar putea vinde a doua mașină pentru a consolida bugetul familiei.

"Umplerea unui rezervor cu benzină este un lucru la care trebuie să te gândești bine. Nu era așa înainte", oftează Matic.

Sursă