Cu ocazia aniversării, BiH caută o cale de a progresa

De la Wikiștiri


23 noiembrie 2010 Sarajevo, Bosnia și Herțegovina — Acordul de Pace de la Dayton a pus capăt conflictului din Bosnia și Herțegovina. La cincisprezece ani după implementarea sa, însă, țara pare să fi ajuns la o nouă răscruce.

Eforturile de restructurare a constituției și de adoptare a reformelor cerute de UE și NATO s-au lovit de un zid. Structura politică a BiH, divizată etnic, constituie un obstacol formidabil.

"Din nefericire, în această țară, agendele naționaliste continuă să prevaleze", a declarat Înaltul Reprezentant în BiH, Valentin Inzko.

Prezentând un raport Consiliului de Securitate al ONU în 11 noiembrie, Inzko a declarat că avântul reformelor a fost blocat, iar discursurile negative s-au înmulțit în ultimii patru ani.

Srecko Latal, analist la Grupul Internaționale de Criză, crede că Acordul de Pace de la Dayton a atins scopul său de bază de a pune capăt conflictului din BiH, dar nu a reușit să instituie stabilitatea politică, economică și socială pe termen lung.

"Este evident că comunitatea internațională, în special UE, trebuie să găsească noi modalități de a aborda Bosnia", a afirmat Latal.

Acordul Cadru General pentru Pace în Bosnia -- cunoscut drept Acordul de Pace de la Dayton -- a fost semnat în 21 noiembrie 1995, punând capăt unei conferințe de trei săptămâni organizate la baza militară americană Wright Patterson din Ohio. Acesta a pus capăt în mod oficial celor patru ani de conflict din Bosnia.

Slavo Kukic, profesor de sociologie la Universitatea din Mostar, este de acord că Dayton a fost crucial deoarece a pus capăt violenței și a facilitat repatrierea refugiaților. Însă construirea unei societăți democratice moderne, argumentează el, are nevoie de ceva mai mult.

"Actualele aranjamente constituționale nu sunt bune. Acestea distrug soluția politică adoptată la Dayton", a declarat Kukic pentru SETimes. Este nevoie de o soluție constituțională care să asigure o descentralizare suficientă și democratizarea, creând totodată condițiile pentru un stat funcțional, a afirmat el.

"O condiție preliminară este atingerea consensului politic, ceea ce va fi greu de obținut deoarece avem o filozofie politică care nu este [în favoarea] integrării politice a statului și societății, ci mai degrabă în favoarea menținerii statu-quo-ului", a afirmat Kukic.

Analistul politic Tanja Topic din Bania Luka a declarat că de la semnarea Acordului de la Dayton, BiH a văzut multe suișuri și coborâșuri, însă țara a stagnat în ultimii patru ani.

"Cea mai mare problemă din BiH este lipsa unei viziuni comune și faptul că în elita politică nu există consens cu privire la trecutul sau viitorul țării", a declarat Topic pentru SETimes.

"Din cauza acestei înțelegeri diferite a Acordului de la Dayton și a constituției în general, se pare că toate opiniile actorilor politici sunt în conflict în legătură cu funcționarea BiH. Această țară nu poate funcționa fără ajutorul factorilor internaționali", a afirmat Topic.

Deși nu a reușit să rezolve toate problemele, Acordul de la Dayton este singurul cadru disponibil până acum care poate garanta viabilitatea BiH, a afirmat ea. "Orice poveste care ar însemna demolarea Acordului de la Dayton ar duce la o și mai mare destabilizare a țării".

Referințe