Cultură și sport: Kosovo găzduiește Târgul de Carte 2010

De la Wikiștiri


10 iunie 2010 Pristina, Kosovo — Kosovo găzduiește a 12-a ediție a Târgului de Carte de la Pristina, deschizându-și porțile pentru 100 de edituri din Kosovo, Albania, Macedonia și alte țări europene luni (7 iunie). Vizitatorii s-au bucurat de peste 1 500 de cărți noi de la diferite edituri.

Serbia a învins Camerunul cu 4-3 într-un meci de pregătire pentru Cupa Mondială sâmbătă (5 iunie) la Belgrad. Cupa Mondială FIFA 2010 din Africa de Sud începe vineri. Serbia se află în Grupa D, cu Germania, Australia și Ghana, în timp ce Camerunul va juca cu Danemarca, Olanda și Japonia în Grupa E.

Tirana a găzduit o secțiune de 4 km a Raliului Albaniei duminică (6 iunie). Evenimentul a reunit concurenți -- 90 de motociclete și 30 de mașini -- din 13 țări europene, printre care s-a numărat și Jozef Machacek, câștigătorul raliului Paris-Dakar. Concurenții ar trebui să finalizeze cursa off-road de 1 500 km în 12 iunie.

Filmul thailandez "Poveste anodină" al regizorului Anocha Suwaichakornpong a câștigat anul acesta trofeul Festivalului de Film Transilvania din România. Ceremonia de premiere a avut loc sâmbătă (5 iunie). Trofeul pentru cea mai bună regie a fost acordat românului Călin Peter Netzer pentru "Medalie de Onoare".

Regizorul bosniac Ratko Orozovic a primit premiul "Cavalerul de Aur" la cel de-al 19-lea Festival Internațional de Film pentru un film documentar de scurt metraj. Aproximativ 250 de filme din 60 de țări au fost ecranizate la eveniment, în perioada 26 mai-3 iunie, la Moscova.

Orașul bulgar Varna de pe coasta Mării Negre găzduiește al 18-lea Festival Internațional de Teatru "Vara din Varna" din 31 mai până în 11 iunie. Participanții sunt din Italia, Danemarca, Marea Britanie, România, Croația, Turcia și alte țări europene.

Bustul "Mali Slavan" al sculptorului croat Ivan Mestrovic a fost vândut pentru 85 250 de lire britanice la o licitație organizată de Sotheby's în 2 iunie la Londra. Sculptura din marmură, datând din 1906, îl înfățișează pe băiețelul pictorului croat Emanuel Vidovic.

(Diverse surse -- 02/06/10-09/06/10)


Sursă[modificare]