Sari la conținut

Deputații comuniști blochează ședința Parlamentului moldovean

De la Wikiștiri


5 iulie 2013 Chișinău, Republica Moldova

Clădirea Parlamentului Republicii Moldova

Deputații comuniști din Parlamentului Republicii Moldova au pornit sirena pentru a blocat ședința de zi în care se discuta un proiect de lege ce prevedea privatizarea unor întreprinderi publice.

În ședința de zi a Parlamenului moldovean urma să aibă loc prima citire a unui proiect de lege ce viza privatizarea unor întreprinderi publice, iar ministrul de interne, Dorin Recean, venit să suțină priectul de lege, dădea declarații jurnaliștilor în holul clădirii parlamentului.

Punctele interne de control vin să faciliteze înregistrarea cetățenilor străini care intră în Republica Moldova prin segmentul de frontieră necontrolată...
 
— Dorin Recean, Publika.md[1]

Acesta a fost întrerupt de sunetul portavocelor pornite de deputații comuniști, aceștia motivând că vor să împiedice „vânzarea țării”.

Sigla Partidului Comuniștilor din Republica Moldova
Informația care am solicitat-o așa și nu ne-a fost prezentată. Am găsit singuri lista completă și am depistat că o bună jumătate din întreprinderile din această listă vor fi supuse privatizării în mod ascuns. Aici se găsesc majoriatatea întreprinderilor care aduc venituri. Toate aceste chestiuni demonstrează că se vrea vinderea țării pe ascuns. PCRM va bloca tribuna centrală a Parlamentului până când acest proiect de lege nu va fi scos de pe ordinea de zi.
 
Eduard Mușuc, membru al Partidului Comuniștilor, Publika.md[2]

Președintele Legislativului moldovean, Igor Corman a cerut o pauză de 15 minute pentru a liniști sala, însă deputații comuniști s-au mutat în sala de ședințe pentru a continua protestul zgomotos. Proiectul de lege a fost, în final, adoptat pe fondul sonor al sirenelor făcut de deputații comuniști și printre fluierăturile acestora, apoi s-a votat un al doilea proiect de lege, după care ședința de zi s-a încheiat.

După ce au pierdut speranța de a deturna Republica Moldova de la cursul european, comuniștii au purces la acțiuni care sunt departe de practica parlamentară. Încearcă să blocheze o serie de proiecte și să isterizeze opinia publică în situația în care un proiect a fost supus examinării doar în lectura întâi nu este altceva decât un show. Ei pot apela doar la această metodă, fac debandadă, haos. E ceva firesc pentru ei.
 
— Valeriu Streleț, vicepreședinte al PLDM, Adevărul[3]

Referințe[modificare]

  1. http://www.publika.md/deputatii-pcrm-nu-mai-au-limite-s-au-imbrancit-si-au-facut-scandal-ca-in-mahala-video_1479411.html
  2. http://www.publika.md/scandal-in-parlament-comunistii-au-blocat-tribuna-si-au-pornit-sirenele-video_1479381.html
  3. http://adevarul.ro/moldova/politica/parlament-scandal-1_51d6994cc7b855ff5605b277/index.html