Sari la conținut

Doi morți în exploziile de la Londra

De la Wikiștiri
Cordonul de siguranţă în jurul staţiei Euston


7 iulie 2005 Londra, Regatul Unit — Două persoane au murit și mai multe au fost rănite în urma unei serii de șase explozii în trenurile și stațiile de metrou și la bordul unui autobuz în Londra, Regatul Unit. Întregul sistem de transport în comun și rețelele de telefonie mobilă au fost paralizate. Incidente au fost semnalate în stațiile Aldgate, Edgware Road, King's Cross, Old Street și Russell Square.

Prima explozie a avut loc la ora locală 08:49 (UTC+1) pe linia metropolitană în stația Liverpool Street. 45 de minute mai târziu, oficialii metroului londonez au anunțat că a avut loc o a doua explozie, la o altă stație de metrou. Poliția londoneză a precizat ulterior că au mai avut loc și alte explozii în mai multe stații și că transportul subteran a fost suspendat.

La ora locală 10:20 au apărut relatări despre explozia unui autobuz în centrul orașului, iar Scotland Yard a confirmat existența unei explozii la bordul unui autobuz în apropiere de Tavistock Square.

Experții consideră ca atacul a fost coordonat de organizația teroristă al-Qaeda. Dr. Shane Brighton, un agent secret la Royal United Services Institute for Defence, a declarat că, "dacă ceea ce am văzut au fost atentate cu bombă simultane — și se pare că așa este — atunci se potrivește exact cu metodologia clasică al Qaeda."

Mediul de afaceri a fost profund afectat de incertitudinea evenimentelor – FTSE a scăzut până la ora 11.47 UTC cu 3.5% ([1]), valoarea lirei sterline s-a depreciat, iar prețul petrolului a scăzut la Londra. Piețele internaționale au avut și ele de suferit, scăderi ale indicilor buriseri făcându-se simțite chiar și în Africa de Sud.

Declarația primului-ministru

Premierul Tony Blair a declarat la Gleneagles, Scoția, într-o alocuțiune desfășurată la prânz, că intenționează să plece la Londra în câteva ore pentru a-și face o imagine mai bună asupra evenimentelor, înainte de a reveni la summitul G8 din această seară. El a declarat că este "destul de clar" că a fost vorba de un act de terorism și că spercă că poporul britanic va demonstra că voința lui de a depăși aceste evenimente este mai mare decât dorința teroriștilor de distruge.

El a mai precizat că toți membri cosiliului G8 doresc să continue negocierile așa cum era planificat.

Surse

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia conține un articol despre Atentatele din 7 iulie 2005 de la Londra.