Sari la conținut

Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, cere lovituri aeriene britanice contra ISIS în Siria

De la Wikiștiri


27 noiembrie 2015 Londra, Marea Britanie — Ieri, prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, a îndemnat membrii Parlamentului în Casa Comunelor să susțină trimiterea de lovituri aeriene împotriva Statului Islamic, în Siria. Cameron crede că are suficientă susținere în Casa Comunelor pentru a se alătura bombardamentelor contra ISIS în Siria.

Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, vrea să se alăture aliaţilor din Siria pentru a ataca Statul Islamic
Imagine: Zasitu.

Adresarea prim-ministrului Cameron a răspuns la raportul Comitetului Afacerilor Externe de la începutul acestei luni ce a descurajat implicarea Marii Britanii în Siria împotriva ISIS. Parlamentarii de la comitet au fost preocupați de faptul că nu există o „strategie internațională coerentă” cu privire la cum de atacat ISIS în Siria și cum de terminat conflictul ce se desfășoară acolo. De asemenea, raportul a ridicat problema legalității acțiunii împotriva ISIS în Siria.

David Cameron a încercat să liniștească îngrijorările în timpul cuvântării sale, subliniind strategia pe termen lung a guvernului, care include susținere umanitară în Siria, reconstruirea Siriei după actualul război civil și cooperarea cu aliații împotriva ISIS. De asemenea a zis că Marea Britanie nu „are luxul de a fi capabilă să aștepte până conflictul sirian se rezolvă”.

Jeremy Corbyn, liderul grupării britanice de opoziție, Partidul Laburist, a declarat că nu va susține loviturile aeriene. Răspunzând la cuvântarea prim-ministrului, Corbyn a ridicat câteva probleme, inclusiv dacă implicarea Marii Britanii va ajuta la înfrângerea ISIS și dacă loviturile aeriene vor încuraja atacuri teroriste în Marea Britanie.

Prim-ministrul Cameron a zis că ISIS sunt o amenințare la adresa securității Marii Britanii și ei văd deja în Marea Britanie o țintă pentru atacuri. El a susținut că acțiunea împotriva ISIS în Siria va crește securitatea țării.

Domnul Cameron a zis că nu caută vreun vot de la Parlament până nu va fi sigur că acesta (Parlamentul) va susține acțiunea împotriva ISIS în Siria. În ciuda îngrijorărilor lui Jeremy Corbyn, cancelarul umbră al Exchequer, John McDonnell a indicat că parlamentarii laburiști trebuie să voteze liber cu privire la această chestiune.


Referinte

[modificare]

Legături externe

[modificare]