Sari la conținut

Echipa de fotbal a Serbiei vrea să se reabiliteze

De la Wikiștiri

9 iunie 2010 Belgrad, Serbia — Naționala Serbiei a plecat spre Johannesburg luni (7 iunie), plină de optimism înaintea primului meci pe care îl va disputa cu Ghana în 13 iunie.

Jucătorii și antrenorii s-au întâlnit cu suporterii și cu jurnaliștii la Cafe Marko – aflată în proprietatea clubului Ajax și a lui Marko Pantelic, centrul înaintaș al naționalei -- pentru a răspunde la ultimele întrebări înainte de îmbarcare.

Atacantul Nikola Zigic a asigurat mulțimea că echipa este bine pregătită și că va arăta exact acest lucru în primul meci cu Ghana. "Vom depune un [efort] maxim și cu siguranță nu ne vom face de râs", a spus el.

Nenad Santrac, de la Federația Sârbă de Fotbal, a declarat pentru SETimes că "echipa va arăta fără îndoială tot ceea ce are mai bun, la fel ca în meciurile de calificare, când am terminat pe primul loc în grupă, înaintea Franței și României, și anticipez că vom avansa în turul doi".

Potrivit lui Santrac, succesele înregistrate în calificări se datorează în principal antrenorului Radomir Antic.

"Antic are o experiență extraordinară și ne-a redat încrederea în echipa națională", a declarat acesta, după eliminarea rușinoasă a Serbiei la ultima Cupă Mondială din Germania, când, printre alte înfrângeri, a pierdut cu 0-6 în fața Argentinei.

Antic a avut o carieră de succes în Spania, dar nu a antrenat niciodată o echipă într-o competiție de Cupă Mondială. El a fost de acord să contribuie cu experiența sa, revenind în Serbia în august 2008. Acesta a transformat naționala în echipa care s-a clasat pe locul cinci în meciurile de calificare europene, menținând totodată o apărare foarte puternică.

Santrac menționează totuși că echipa nu a jucat niciodată în condiții de altitudine precum cele din Africa de Sud, unde vor trece de la o altitudine foarte mare la una foarte mică. Cât privește partea pozitivă, Serbia nu are nici un jucător accidentat în calificări, spre deosebire de alte echipe.

Aceasta este cea de-a 11-a oară când echipa Serbiei concurează la Cupa Mondială. Atât FIFA, cât și UEFA recunosc Serbia drept moștenitoarea statelor "Serbia și Muntenegru" și "Iugoslavia".

În 2006, în Germania, echipa nu a obținut nici un singur punct, dar a primit multe goluri. Umilința a fost cu atât mai greu de digerat cu cât țara s-a clasat pe locul întâi în meciurile de calificare, înaintea Spaniei.

De data aceasta, șansa de a revendica gloria Serbiei le revine unor staruri precum Dejan Stankovic (Inter), Nikola Zigic (Birmingham City), Nemanja Vidic (Manchester United), Vladimir Stojkovic (Wigam) și Ivica Dragutinovic (Sevilla).

Vidic este asul echipei, fiind în general considerat drept unul dintre cei mai buni "stopperi" din fotbalul european. El este atât de popular încât suporterii clubului Manchester United au compus o melodie pentru el.

Printre tinerele speranțe se numără Neven Subotic, apărătorul echipei Borussia Dortmund, un jucător de 22 de ani născut în Bania Luka. Subotic este dorit de echipele naționale ale SUA, BiH și Serbiei.

La fel de promițător este portarul Vladimir Stojkovic, care se va confrunta în meciul cu Ghana cu coechipierul său de la Wigam, Richard Kingson.

"Bineînțeles că toată lumea speră să trecem de primul tur, dar trebuie să fim realiști", a declarat Olgica Nikolic, jurnalist sportiv la cotidianul Danas, pentru SETimes.

"Meciul contra Ghanei este probabil decisiv, iar această echipă este mai slabă 'pe hârtie' din cauza absenței lui [Mickael] Essien și a accidentării lui [Sulley] Muntari. Dar jucătorii africani sunt din toată Europa, iar în prezent ei au adăugat abilități tactice la viteza și mânuirea mingii pe care le au de la natură".

În plus, antrenorul echipei Ghanei, Milovan Rajevac, cunoaște fotbalul sârbesc pe de rost, a afirmat Nikolic.

"Sunt convins că vom trece în turul doi", a spus suporterul fervent Zoran Jovic. "Am încredere în Antic, la fel și în Vidic și Stankovic. Jumătate din echipa noastră joacă în Anglia, și asta contează. Dacă vom reuși un meci bun împotriva Ghanei și nu vom subestima Australia, atunci vom trece în etapa a doua și totul este posibil".

"Germania 2006 nu se va repeta, acest lucru este sigur", a declarat el pentru SETimes.


Sursă

[modificare]