Fostul ministru bulgar de interne renunță la imunitate
- 30 decembrie 2012: Măsurile împotriva contrabandei de țigări din Bulgaria dau rezultate
- 17 iunie 2012: Tineretul din Balcani este în cumpănă: să rămână sau să plece?
- 22 februarie 2011: Bulgaria este îndemnată insistent să semneze următorul acord privitor la Belene
- 21 ianuarie 2011: Grecia și Bulgaria sunt decise să construiască garduri la granițe
- 5 ianuarie 2011: Bulgaria: Parvanov respinge noua lege electorală
26 noiembrie 2010 Sofia, Bulgaria — Fostul ministru bulgar de interne Rumen Petkov a declarat miercuri (24 noiembrie) că este pregătit să renunțe la imunitatea deținută în calitate de membru al parlamentului pentru ca procurorii să poată investiga presupusa sa implicare în delicte legate de droguri.
"Voi face aceasta pentru a putea fi dezvăluit întregul adevăr", a declarat el într-un interviu acordat canalului privat de televiziune bTV din Sofia.
Membru important al Partidului Socialist Bulgar (BSP), Petkov a fost numit ministru de interne în guvernul coaliției trilaterale conduse de socialiști care a ajuns la putere în națiunea balcanică după alegerile parlamentare neconcludente din iunie 2005.
El a demisionat în aprilie 2008, în urma dezvăluirilor că s-a întâlnit în 2006 cu presupușii capi mafioți Plamen Galev și Angel Hristov, cunoscuți drept "frații Galevi" deși nu au nici o legătură de familie. La acea dată, oamenii de afaceri notorii din orașul sud-vestic Dupnitsa erau investigați pentru fraudă fiscală și trafic de droguri.
Dezvăluirile au declanșat speculații în presa locală că scopul a ceea ce Petkov a descris ca fiind o "vizită de lucru" a fost să îi convingă pe cei doi să înceteze asasinarea membrilor unei bande rivale înaintea intrării Bulgariei în UE. Țara a aderat la UE în ianuarie 2007.
Întâlnirea a fost aranjată de agentul secret Alexei Petrov, prezent de asemenea la întrevedere. Acesta a devenit ulterior consilierul fostului șef al Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS) și a rămas în respectivul post până acum un an, când a fost închis în cadrul unei importante operațiuni antimafie derulate de poliție. Operațiunea a purtat nume de cod "Caracatița" și nu a avut legătură cu evenimentele care au înconjurat demisia lui Petkov.
Petrov, care a declarat că are acțiuni la companie de asigurări și la alte firme private, a fost eliberat și pus sub arest la domiciliu luna trecută, după ce o instanță din Sofia a redus acuzațiile de crimă organizată înaintate împotriva acestuia.
Săptămâna trecută, actualul ministru de interne Țvetan Țvetanov și șeful agenției vamale bulgare, Vanio Tanov, au afirmat că scopul real al întâlnirii din 2006 a fost să discute despre rearanjarea pieței ilegale de droguri a țării.
Tanov, fostul șef al unității însărcinate cu combaterea crimei organizate, a afirmat că Petkov a încheiat un acord cu oamenii de afaceri din Dupnitsa care a definit zona lor de operare și cea rezervată lui Zlatomir Ivanov, "Bereta", o altă figură importantă a lumii interlope bulgare.
El și Țvetanov au declarat însă că toate înregistrările de la întâlnirea Petkov-Galevi au fost distruse. Știrile din presa bulgară au menționat că, în absența oricărei dovezi solide în sprijinul acuzațiilor lor, va fi extrem de dificil să se stabilească adevărul despre discuția fostului ministru de interne cu "frații".
Marți, Volen Siderov, liderul partidului național Ataka, actualul șef al comisiei parlamentare care supraveghează activitatea DANS, a trimis o scrisoare procurorului-șef Boris Velcev, cerându-i să solicite ridicarea imunității lui Petkov.
Deși a menționat că este dispus să renunțe de bunăvoie la imunitatea sa, fostul ministru de interne a afirmat miercuri că este victima unei campanii destinate distragerii atenției publicului de la problemele reale cu care se confruntă țara. Petkov a descris acuzațiile lui Țvetanov și Tanov ca fiind "o minciună absolută și o calomnie", declarând că intenționează să îi dea în judecată pe cei doi oficiali pentru calomnie.
El a afirmat de asemenea că a trimis o cerere instituției lui Velcev, solicitându-i să ordone lansarea unei investigații asupra acuzațiilor ce i-au fost aduse.
Sursă
Această pagină a fost arhivată și nu mai poate fi modificată. Dacă ați observat o greșeală, adăugați formatul {{știrearhivată}} în pagina de discuție împreună cu erorile și corecturile semnalate. În acest fel, un administrator va modifica și rectifica știrea. Vă informăm că nu vom accepta actualizarea sau alterarea unor știri, ci numai corectarea greșelilor de ortografie, gramaticale sau de așezare în pagină. Notă: unele surse sau legături externe menționate s-ar putea să nu mai fie disponibile din cauza vechimii lor. |