Fumătorii sunt supărați pe interdicția din Serbia

De la Wikiștiri

20 noiembrie 2010 Belgrad, Serbia — Serbia a adoptat în luna mai o lege care interzice fumatul în spațiile publice interioare. Într-o țară în care peste o treime din populație fumează – și în jur de 16 000 de persoane mor anual de boli legate de fumat – aplicarea legii s-a dovedit a fi controversată. Unitățile de deservire publică au depus petiții împotriva interzicerii totale și au obținut concesii. Cafenelele și restaurantele sunt în prezent exceptate și acestea pot decide dacă sunt unități pentru fumători sau nefumători. Dacă au spații mai mari de 80 mp, acestea pot desemna jumătate din spațiul disponibil ca zonă pentru nefumători.

În alte clădiri publice, cum ar fi băncile, se permit încăperi separate pentru fumat care trebuie marcate clar, cu indicarea capacității acestora și având instalat un sistem de ventilație.

Neconformarea duce la o amendă de 50 de euro pentru persoanele fizice sau la o amendă între 5 000 și 10 000 de euro pentru persoanele juridice. În rândul bloggerilor sârbi, dezbaterile au fost pătimașe. Criticii interdicției afirmă că aceasta este opresivă, în timp ce apărătorii acesteia spun că oferă protecție împotriva unui risc pentru sănătate.

"Eu respect absolut dreptul nefumătorilor de a nu inhala [pasiv] fumul", scrie Sale. "Dar nu pot să înțeleg de ce le sunt periclitate drepturile dacă toate spațiile etichetate prin lege ca unități pentru nefumători au o cameră de fumat"?

Alo bre are o părere contrară. "Mirosul, mucegaiul, toxinele, lipsa de oxigen – de acestea trebuie să sufere o persoană într-o încăpere cu poluanți. Acum, dintr-o dată, drepturile lor sunt periclitate? Până acum au fost periclitate drepturile altora".

Siki a sugerat pe forumul Blic că nu este logic să restricționezi fumatul în timp ce se permit alte obiceiuri care pot dăuna și mai mult.

"Cred că ar trebui interzis alcoolul, mai degrabă decât fumatul, deoarece nu am auzit de nimeni care a fumat zece țigări și după aceea și-a bătut nevasta, dar după zece pahare de tărie sau bere, există cazuri numeroase", a scrie acesta.

Nenad este îngrijorat de starea nervoasă a fumătorilor atunci când nu-și pot aprinde o țigară în aceste vremuri stresante. "Oamenii devin tot mai isterici și ei [guvernul] interzic fumatul. Aceasta se va întoarce împotriva lor".

Cei mai mulți însă, cum ar fi Perica, par mulțumiți că guvernul aplică legea. "Mulțumesc lui Dumnezeu, s-au gândit și la noi, nefumătorii. M-am săturat să merg la un restaurant sau la o cafenea și să mă intoxice careva de la o masă alăturată pentru că aceasta [ar fi] alegerea lor să fumeze"!

Sursă