Gheorghe Șalaru: „Nu voi admite ca Republica Moldova să importe deșeuri”

De la Wikiștiri


15 martie 2010 Chisinau, Republica Moldova — Ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, a declarat în cadrul unei audiențe oferite reprezentanților Coaliției Civice pentru o Guvernare Democratică și Transparentă că nu va permite modificarea legislației în vederea admiterii importului diferitelor tipuri de deșeuri, inclusiv a pneurilor uzate, informează ARENA.

Gheorghe Șalaru a confirmat faptul că documentația de proiect a uzinei de ardere a deșeurilor în municipiul Chișinău nu este coordonată cu organele de mediu și nu este obținut avizul pozitiv al expertizei ecologice.

Reamintim că un grup italian urmează să construiască uzina de ardere a deșeurilor, iar Consiliul municipal a alocat pentru aceasta un teren de zece hectare lângă Stația de epurare a apelor reziduale din municipiul Chișinău.

Unii consilieri municipali susțin că la uzină vor fi aduse deșeuri din alte țări pentru a fi prelucrate. Primăria municipiului Chișinău respinge acuzațiile.

Construcția Fabricii de prelucrare a deșeurilor solide trebuia să înceapă încă în 2010, însă investitorul nu a transferat banii necesari pentru începerea lucrărilor.

Gunoiștea de la Țânțăreni, aflată la 8 kilometri de Chișinău, unde sunt depozitate deșeurile menajere acumulate în municipiu, a fost dată în folosință în 1990 și a fost prevăzută pentru 20 de ani.

Referințe