Sari la conținut

Informațiile despre veteranii de război din Croația au apărut pe internet

De la Wikiștiri


14 aprilie 2010 Croația — Registrul soldaților croați care au luptat în Războiul de Independență din anii 1990 – cu tot cu date de luptă clasificate – a apărut acum online, la dispoziția tuturor.

Poliția investighează cine este responsabilul pentru cel mai mare scandal militar din istoria Croației. Acesta implică apariția pe internet a unui document secret în care sunt listate numele a 501 666 de veterani de război.

Registrul a apărut în 6 aprilie pe un site creat special pentru publicarea acestor informații. Datele includ istoric militar și informații privilegiate cum ar fi unități de luptă specifice, numele persoanelor din Forțele Speciale și din unitățile de informații, precum și durata serviciului militar din perioada Războiului de Independență din 1991-1995.

Analiștii avertizează că atunci când informații sensibile de acest gen devin publice, aceasta poate produce părtinire și ar putea fi folosite pentru răzbunare și alte scopuri ostile.

După izbucnirea scandalului, site-ul a fost vizitat de atât de multe ori încât s-a blocat frecvent. Se presupune că serverul este situat în SUA, persoana care a plătit domeniul fiind deocamdată necunoscută.

Marko Rakar, un blogger croat, expert web și fost consilier al președintelui croat Ivo Josipovic, a fost interogat de poliție în primele 48 de ora de la izbucnirea scandalului, da acesta nu a fost pus sub acuzare.

„Sunt complet nevinovat”, a declarat Rakar reporterilor după ce s-a întors acasă de la secția de poliție. Acesta a afirmat că s-a dus voluntar la poliție după ce a văzut pe mai multe forumuri de pe internet că era menționat ca posibil suspect.

„Este scandalos. Datele pe care le-am găsit pe site, după ce în sfârșit am accesat domeniul, erau eronate și nu arată corect unde am fost și unde am servit”, a afirmat veteranul de război Damir M pentru SETimes.

Damir a spus că nu trebuie să-și ascundă trecutul militar, dar nu vrea să aibă probleme la trecerea graniței în țările vecine.

Majoritatea populației crede că documentul a fost ținut secret pentru a proteja personalul militar care și-a efectuat serviciul în administrație și nu pe câmpul de luptă. Statutul de veteran aduce privilegii precum pensii mai mari, acțiuni la Fondul Veteranilor Croați și sprijin financiar pentru începerea unei afaceri.

Nouă miniștri sunt enumerați ca veterani de război. Unele persoane publice care nu au participat niciodată la război au fost șocate când și-au găsit numele pe listă.

Dezbaterea dacă registrul ar trebui făcut public trenează de ani de zile în Croația. Președintele Ivo Josipovic a fost în favoarea publicării acestuia, dar nu în circumstanțele actuale.

„Să lăsăm poliția să-și facă treaba. Eu susțin în continuare ideea că registrul veteranilor trebuie dat publicității, dar nu fără aprobare și reglementări corecte”, a declarat acesta cotidianului Jutarnji List din Zagreb.

Referințe