Instanțele bulgare exonerează doi foști înalți oficiali acuzați de fraudă
- 30 decembrie 2012: Măsurile împotriva contrabandei de țigări din Bulgaria dau rezultate
- 17 iunie 2012: Tineretul din Balcani este în cumpănă: să rămână sau să plece?
- 22 februarie 2011: Bulgaria este îndemnată insistent să semneze următorul acord privitor la Belene
- 21 ianuarie 2011: Grecia și Bulgaria sunt decise să construiască garduri la granițe
- 5 ianuarie 2011: Bulgaria: Parvanov respinge noua lege electorală
19 noiembrie 2010 Sofia, Bulgaria —
Doi foști înalți oficiali bulgari au felicitat sistemul judiciar al țării, amplu criticat, după ce au fost achitați de acuzațiile de fraudă și abuz de putere miercuri (17 noiembrie).
Nikolai Țonev, ministru al apărării în fostul guvern de coaliție condus de socialiști, a fost exonerat de acuzațiile de deturnare a peste 4 mn euro printr-un acord de achiziționare a unei linii de construcție aprobat de el la începutul anului 2009. Salutând decizia Curții Municipale din Sofia, el a cerut bulgarilor să își păstreze încrederea în justiția care, potrivit unui sondaj realizat în acest an, se bucură de încrederea a doar 11% din cetățeni.
Procurorii, care au cerut o sentință de patru ani și jumătate de închisoare, au declarat miercuri că vor contesta verdictul într-o instanță superioară, afirmând că judecătorii nu au examinat cu atenție dovezile.
Țonev a fost de asemenea acuzat că ar fi oferit o mită de 20 000 de euro unui anchetator în încercarea de a bloca ancheta asupra contractului de achiziție din 2009. El a fost arestat în aprilie, împreună cu un judecător de la Curtea Municipală din Sofia și un fost înalt oficial din ministerul finanțelor acuzați de implicare în cazul de corupție. Exprimându-și încrederea că va fi achitat și în privința acestei acuzații, Țonev a declarat miercuri că va da în judecată Bulgaria la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasburg pentru închiderea sa "ilegală" timp de 69 de zile.
Într-un caz separat, Curtea de Apel din Sofia l-a achitat miercuri pe Asen Drumev, fostul șef al Fondului Agricol de Stat, la opt luni după ce acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru deturnarea a aproximativ 24 mn euro din fondurile UE în cadrul programului de asistență pentru fermieri al SAPARD.
Procurorii au 15 zile la dispoziție pentru a contesta această sentință, descrisă de Drumev ca pe o "victorie" pentru Bulgaria, argumentând că țara ar trebui în caz contrar să ramburseze UE banii pe care acesta a fost acuzat că i-a deturnat.
Sentințele de miercuri urmează achitării altor doi notorii foști polițiști transformați în oameni de afaceri din orașul Dupnița, în sud-vestul Bulgariei. Plamen Galev și Angel Hristov, cunoscuți drept "frații Galevi" deși nu au relații de familie, au fost acuzați de conducerea unui grup de crimă organizată implicat în fraudă, escrocherii și șantaj.
Deși procurorii au cerut câte opt ani de închisoare pentru aceștia, curtea regională din Kyustendil i-a exonerat de toate acuzațiile la sfârșitul procesului lor, la începutul lunii noiembrie.
Galev și Hristov au fost arestați în decembrie 2008, în urma unor raiduri spectaculoase efectuate de poliție în locuințele și firmele lor din orașul de reședință, numit de mulți Galevgrad, precum și în Sofia și în orașul învecinat Pernik. Cei doi "frați" s-au înscris apoi drept candidați ai majorității în alegerile parlamentare din iulie 2009, fiind eliberați din închisoare pentru a-și face campanie. Aceștia au pierdut și au ajuns din nou în spatele gratiilor.
Achitările din această lună vin în urma numeroaselor decizii judecătorești similare care au erodat încrederea publică în sistemul judiciar și au devenit o sursă de critici continue și cereri de reformă din partea UE.
Judecătorii din Bulgaria explică de obicei achitarea presupușilor criminali sau a oficialilor acuzați de corupție prin faptul că procurorii și poliția nu au reușit să adune și să ofere dovezi solide.
Acționând în baza promisiunii sale preelectorale de a combate crima organizată și corupția, guvernul partidului de centru-dreapta Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) a condus numeroase operațiuni și arestări de la preluarea atribuțiilor în iulie 2009. Cu toate acestea, mulți dintre cei arestați au fost eliberați ulterior de instanțe.
Comentând ultimele achitări de miercuri, autorul unei știri publicate de Reuters a declarat că acestea vor "submina și mai mult" "eforturile [Bulgariei] de a eradica corupția la nivel înalt".
Însă după o întrevedere avută miercuri cu ministrul de interne Țvetan Țvetanov, ambasadorul SUA la Sofia, James Warlick, a admis faptul că eforturile depuse de autorități dau roade.
"Astăzi, străzile din Sofia sunt mai sigure ca oricând", a afirmat Warlick. "Țvetanov ia măsuri ce nu s-au văzut în 20 de ani".
Sursă
Această pagină a fost arhivată și nu mai poate fi modificată. Dacă ați observat o greșeală, adăugați formatul {{știrearhivată}} în pagina de discuție împreună cu erorile și corecturile semnalate. În acest fel, un administrator va modifica și rectifica știrea. Vă informăm că nu vom accepta actualizarea sau alterarea unor știri, ci numai corectarea greșelilor de ortografie, gramaticale sau de așezare în pagină. Notă: unele surse sau legături externe menționate s-ar putea să nu mai fie disponibile din cauza vechimii lor. |