Kosovo se pregătește pentru alegerile anticipate

De la Wikiștiri

1 decembrie 2010 Priștina, Kosovo — Comisia Electorală Centrală (CEC) din Kosovo lucrează la finalizarea listelor de alegători pentru viitoarele alegeri anticipate și speră să le aibă gata luni după-amiaza (29 noiembrie).

Fehmi Ajvazi, purtătorul de cuvânt al comisiei, a declarat că lista verificată finală va fi anunțată la ora 17,00. Se preconizează că numărul total al alegătorilor eligibili va depăși un milion.

"Partidele vor începe campania electorală la 1 decembrie", a declarat Ajvazi publicației SETimes.

Potrivit știrilor din presă, finalizarea listei a fost întârziată de diverse probleme. Se pare că pe liste au fost găsite persoane decedate, astfel că municipalitățile și ministerul de interne au cerut actualizarea acestora.

Potrivit lui Ajvazi, aceste chestiuni au fost rezolvate.

"Problema este închisă – au fost confirmate 29 de partide și inițiative politice. Listele cu toți candidații au fost de asemenea confirmate. Nu există probleme cu listele de candidați. Toți cei înscriși au fost confirmați", a spus Ajvazi.

"Același lucru este valabil și pentru persoanele aflate în curs de cercetare. Acestea pot candida în alegeri dacă nu există o hotărâre definitivă a instanțelor; o hotărâre definitivă înseamnă că nu se mai poate face apel", a declarat acesta pentru SETimes.

Ajvazi a spus că o persoană condamnată nu mai poate candida timp de trei ani în alegeri dacă hotărârea instanței a fost definitivă, fără posibilitate de apel.

CEC a declarat că face ore suplimentare pentru a pregăti totul.

"CEC a planificat procesul electoral de la începutul acestui an, pregătindu-se pentru alegerile obișnuite. Între timp, o parte din planuri au fost deja implementate. Lucrăm de la ora 8:00 la 18:00, inclusiv sâmbăta și duminica", a spus Ajvazi.

În alegeri vor participa și partidele și inițiativele sârbe din Kosovo, iar scrutinul va fi organizat și în nordul instabil, chiar dacă situația nu oferă condiții pentru un proces electoral normal.

"Dacă apar probleme, o vom face cu echipe mobile", a afirmat Ajvazi.

Potrivit presei locale, scrutinul va fi monitorizat de cel puțin două misiuni internaționale – Rețeaua Europeană a Organizațiilor pentru Monitorizarea Alegerilor și o misiune de observatori coordonați la nivel diplomatic.

ONG-urile din Kosovo și-au unit forțele sub tutela Institutului Democrat din Kosovo pentru a monitoriza scrutinul din 12 decembrie.

Acestea vor urmări dacă procesul prezintă încredere și nu este viciat de nereguli. Unele informații privitoare la posibile cumpărări de voturi și intimidări din partea partidelor politice au produs îngrijorare.

Sursă