Sari la conținut

Locuitorii orașului Saraievo sunt sceptici în legătură cu viitorul

De la Wikiștiri

2 mai 2010 Sarajevo, Bosnia și Herțegovina — Mulți locuitori ai orașului Saraievo, în special tinerii, sunt în mod profund sceptici în legătură cu perspectivele de îmbunătățire a situației economice și politice a țării lor.

În cursul unei vizite recente a unor înalți oficiali americani și europeni la Saraievo, vina a fost pusă în mod direct pe seama foștilor și actualilor politicieni, precum și pe un sistem perceput de mulți tineri ca fiind un sistem fix abandonat de comunitatea internațională.

Safet Saric, un student la drept de 20 de ani, a declarat pentru SETimes că mulți sunt triști și deprimați din cauza actualei situații și a politicii discutate de oficialii BiH cu subsecretarul american de stat James Steinberg în 6 aprilie.

„Avem un sistem politic uriaș care pare să nu facă nimic util, doar să cheltuiască banii contribuabililor”, a afirmat Saric. „Este destul de frustrant să vezi atât de mulți șomeri în timp ce politicienii noștri petrec timp și cheltuiesc resurse certându-se pe lucruri cărora ar fi trebuit să le punem capăt cu mult timp în urmă”.

Saric a atras atenția că conflictul din 1992-1995 din BiH s-a încheiat în urmă cu 15 ani. Într-un deceniu și jumătate, a afirmat el, multe alte probleme ar fi trebuit rezolvate.

„Simt că suntem blocați permanent în procesul reconcilierii și redresării, în principal din cauza unui sistem politic prea complicat și prea costisitor”, a declarat Saric.

„Vecinii noștri au ajuns mult mai departe în aceste procese decât noi. Desigur, sper că vom începe să avansăm către UE și NATO pentru a deveni în cele din urmă un membru respectuos al familiei europene”.

Andrej Djerkovic, un artist de 39 de ani, crede că politicienii din BiH sunt interesați doar de menținerea unui status quo, construit pe două entități care formează o țară. Iar acest lucru, a afirmat el, se petrece pe spezele întregii națiuni și tuturor cetățenilor săi.

„Constituția... sprijină această divizare națională”, a declarat Djerkovic.

„În timp ce [politicienii] sunt interesați în principal de propriile chestiuni 'naționale', chestiunile reale ale [întregii BiH] -- economia, sănătatea, educația -- rămân pe locul doi”, a afirmat Djerkovic, adăugând că un sistem constituțional bazat pe trei națiuni constituente subminează sentimentul oamenilor că sunt cetățeni ai BiH.

Jasna Pekic, masterand la Facultatea de Criminologie din cadrul Universității din Saraievo, în vârstă de 22 de ani, este de acord că climatul din BiH este prea îngreuiat de naționalismul refractar.

„Oamenii sunt prea traumatizați de trecut pentru a pune la îndoială prezentul”, a afirmat Pekic. „Iar politicienii fac totul pentru a [sublinia] diferențele dintre cetățenii noștri, pentru a crea teama de a fi diferit, doar pentru a păstra controlul asupra puterii enorme din mâinile lor”.

Pekic este, însă, încurajată de atitudinea generației sale.

„Chiar dacă tinerii nu sunt complet imuni la retorica naționalistă, se pare că suntem mai îngrijorați de viitor decât de trecut”, a afirmat ea. „În mod ideal, aș prefera o schimbare totală a constituției noastre. Sunt în favoarea desființării entităților și a tuturor politicilor care impun naționalismul. Oamenii ar trebui să poată vota pentru persoana cea mai competentă, nu pentru persoana care este din [entitatea sau partidul său politic]”.

Prietenul său, Aner Zukovic, de 23 de ani, a observat că situația politică din BiH este mult mai complexă decât era acum patru ani, cu un șomaj catastrofic de mare și investiții străine practic inexistente.

„Acesta este an electoral și se pot vedea diviziuni deosebit de adânci” pe linii etnici fără alternativă, a afirmat Zukovic, menționând că actualele partide din elita politică vor câștiga probabil realegerea lor.

Un inspector fiscal -- Zeljko Radulovic, de 37 de ani -- consideră că marea majoritate a locuitorilor din Saraievo doresc schimbări în guvern și coaliție, în timp ce oamenii din orașele și satele rurale sunt mai înclinați să se supună liderilor lor etnici.

„Nu mă aștept la o schimbare rapidă”, a afirmat Radulovic. „Cred că comunitatea internațională a părăsit BiH prea curând. Aceștia ar trebui să facă mai multe pentru a-i presa pe politicienii noștri iresponsabili, deoarece voturilor noastre de la alegeri nu vor face, din păcate, prea multe”.

Referințe