Sari la conținut

Moscova: Un incendiu a produs pagube mari bibliotecii academice ruse

De la Wikiștiri


Pompieri în fața clădirii parțial distruse.

31 ianuarie 2015 Moscova, Rusia — Un incendiu produs vineri noaptea până sâmbătă dimineața a provocat daune majore în Institutul de Informații Științifice pentru Științe Sociale din Moscova, Rusia. Aici este una dintre cele mai mari biblioteci universitare naționale.

Focul a început la rele 22 (ora locală) la etajul al treilea, și a cuprins mai mult de o aripă, deteriorând-o. Șeful Academiei Ruse de Științe, Vladimir Fortov a numit paguba produsă bibliotecii academice "o mare pierdere pentru știință". El a spus că în jur de 15% din inventarul bibliotecii de 14.200.000 cărți si alte documente sunt probabil deteriorate.

Rețeaua de televiziune "Russia Today a declarat că 147 de persoane au luptat ca să stingă incendiul, cu 38 de autovehicule de pompieri. Ministerul de Urgență a dat numărul de pompieri ca fiind de peste 200.

Se crede că au scăpat de foc colecțiile bibliotecii de manuscrise slave rare și vechi. Alte documente găzduite aici includ cel mai mare depozit din Rusia de articole de la Națiunile Unite și UNESCO în special, și de la precursorul ONU Liga Națiunilor. Un mare număr de alte documente în limbi vechi și moderne din întreaga Asia și Europa sunt parte a site-ului, așa cum sunt rapoarte privind legislațiile naționale. Documente parlamentare deținute includ Italia, documente de la 1897, SUA, documente din 1789, și Marea Britanie documente din 1803.

Fondată în 1918 și oferind unui număr de cititori 49.000 serviciile a 330 de angajați, biblioteca a pierdut aproximativ 2.000 de metri patrati. Acoperișul s-a prăbușit parțial. Un defect electric este considerat ca fiind probabil cauza incendiului.


Surse

[modificare]