Sari la conținut

NATO decide să reducă KFOR

De la Wikiștiri


18 noiembrie 2010 Priștina, KosovoNATO a decis să reducă și mai mult misiunea sa de menținere a păcii din Kosovo, a anunțat șeful Alianței vineri (29 octombrie), menționând îmbunătățirea situației de securitate de la fața locului. Ca urmare a reducerii planificate în mai multe etape, efectivul KFOR urmează să coboare la o zecime din cel de 50 000 de militari desfășurat inițial în țara balcanică, în urmă cu peste un deceniu.

"În următoarele câteva luni, KFOR își va reduce treptat prezența la aproximativ 5 000 de militari în total, marcând încă un pas în adaptarea KFOR la o prezență de descurajare", a afirmat Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-o declarație emisă vineri.

O măsură similară aprobată în urmă cu peste un an a redus forța internațională, care număra aproximativ 15 000 de soldați la acel moment, la puțin sub 10 000 de militari în ianuarie.

"Condițiile de securitate din Kosovo continuă să se îmbunătățească, ceea ce este un semn pozitiv nu doar pentru Kosovo, ci pentru întreaga regiune", afirma Rasmussen în declarația postată pe pagina de internet a NATO. "Instituțiile locale sunt tot mai capabile să preia responsabilitatea sarcinilor de securitate".

Înființată în iunie 1999, în urma campaniei aeriene de 78 de zile lansate de NATO pentru izgonirea forțelor sârbe din Kosovo, KFOR conține în prezent militari din 32 de țări, inclusiv din 25 de state membre NATO. Aceasta operează sub mandat ONU și sarcina sa este să mențină un climat de siguranță și securitate în țara care și-a declarat independența față de Serbia în februarie 2008.

Belgradul și sârbii kosovari continuă însă să se opună acestei măsuri. Deși nu au existat izbucniri majore de violență în țară de la separarea sa, tensiunile etnice din nordul dominat de sârbi au persistat.

KFOR, EULEX și poliția kosovară au înăsprit măsurile de securitate în jurul orașului divizat Mitrovica în urma altercațiilor dintre sârbi și albanezi din septembrie, în care au fost rănite nouă persoane, inclusiv trei militari internaționali. Acestea au avertizat de asemenea că nu vor tolera nici un fel de violență în Kosovo.

"Am văzut în ultimele săptămâni și luni... focuri de armă, explozibili, grenade de mână, chiar lupte și revolte cu focuri de armă intensive, ca un scenariu de tipul războiului civil, astfel că am fost nevoit să reacționez", a declarat vineri comandantul KFOR, general maiorul Erhard Buhler, citat de AP.

"Aceasta este în mod clar o amenințare la adresa populației", a declarat generalul german reporterilor la o conferință de presă susținută la Pristina, menționând că nordul dominat de sârbi al Kosovo a rămas singura regiune volatilă din țară.

Planul de reducere a efectivului nu va submina însă capacitatea forței conduse de NATO de a face față oricăror potențiale probleme. Decizia va însoțită de măsuri de "mărire considerabilă a mobilității, mobilității aeriene, flexibilității și nivelului de pregătire a contingentelor KFOR, pentru a compensa reducerea efectivului", a afirmat Buhler.

Remarcile sale au reiterat asigurările date de Rasmussen în declarația sa.

"KFOR va rămâne capabilă să desfășoare forțe rapid și eficient oricând și oriunde este necesar, inclusiv cu rezerve robuste", a afirmat șeful NATO. "Misiunea KFOR de garantare a climatului de siguranță și securitate în Kosovo rămâne neschimbată".

Sursă