Sari la conținut

Noi alegeri în regiunea Sandzak din Serbia?

De la Wikiștiri

19 decembrie 2010 Belgrad, Serbia — Termenul limită de 8 decembrie stabilit pentru înființarea Consiliului Național Bosniac în regiunea Sandzak din vestul Serbiei a venit și a trecut, iar Ministrul sârb pentru Drepturile Omului și Minorităților, Svetozar Ciplic, a declarat că acum se pune întrebarea cine va participa la un nou scrutin.

Disputele au apărut în rândul comunității bosniace divizate din Serbia la scurt timp după alegerile din iunie pentru consiliu.

Victoria obținută în alegeri de Comunitatea Culturală Bosniacă (BCA), condusă de marele muftiu din Sandzak, Muamer Zukorlic, a blocat relațiile dintre cele trei comunități bosniace din Serbia.

Majoritatea voturilor au fost obținute de BCA. Candidații susținuți de Partidul Democrat din Sandzak, condus de Ministrul sârb al Muncii, Rasim Ljajic, au câștigat cinci fotolii, în timp ce Partidul Acțiunii Democratice, condus de ministrul Sulejman Ugljanin, a câștigat 13 fotolii.

Consiliul a fost creat doar după ce doi reprezentanți ai partidului lui Ljajic au trecut de partea lui Zukorlic. Ministerul Drepturilor Omului și Minorităților a decis însă să nu recunoască Consiliul. De atunci, Zukorlic a criticat guvernul de la Belgrad, solicitând trimiterea observatorilor internaționali ai UE în Sandzak.

Lunile au trecut, dar consiliul nu există nici acum.

Guvernul a intervenit în toamnă și a încercat să intermedieze discuțiile între comunități, dar fără nici un rezultat.

Prin urmare, soluția ar fi un nou tur de scrutin, potrivit lui Ciplic. Reprezentanții bosniacilor ar trebui să aibă un consiliu național în beneficiul comunității lor, nu ceva care să aducă doar beneficii personale, a spus acesta.

Zukorlic insistă că organizarea unor noi alegeri ar fi ilegală. Partidul său va boicota în mod activ scrutinul și promite să recurgă la justiție în Serbia și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasburg.

Candidații partidului bosniac condus de Ugljanin sunt în favoarea unor noi alegeri.

"Inexistența unui Consiliu Național Bosniac a dus la abuzuri politice", a declarat reprezentantul partidului, Esad Dzudzevic. Acesta a adăugat că deoarece negocierile au eșuat, Ciplic este obligat să organizeze noi alegeri.

Partidul Renașterea Bosniacă susține însă că acest lucru s-ar putea să nu fie suficient.

"După noile alegeri trebuie să ne așezăm la masa discuțiilor, deoarece nimeni nu va forma un consiliu de unul singur", a declarat coordonatorul partidului, Seadetin Mujezinovic. "Din păcate, există unele interese personale care nu pot fi depășite în momentul de față".

În luna septembrie, Ian Bancroft, fondatorul organizației Transconflict, a declarat publicației SETimes că problema din Sandzak ar trebui soluționată în primul rând printr-un acord în cadrul comunității bosniace.

"Sandzak este aproape unică în Balcani deoarece conflictul esențial nu este interetnic, ci intraetnic", a spus Bancroft. "Tentativele lui Zukorlic de a fuziona religia și politica – exemplificate de recentele alegeri pentru consiliul minorității naționale bosniace – reprezintă o provocare pentru stabilitatea din regiune".

Sursă