Sari la conținut

Nou-veniții concurează pentru atenția alegătorilor din Kosovo

De la Wikiștiri


1 decembrie 2010 Priștina, Kosovo — Analiștii evidențiază o tendință în Kosovo: înființarea noilor partide politice cu puțin timp înaintea alegerilor, de către persoane aparținând unor partide politice existente sau unor alte zone ale vieții publice. Aceste noi partide încearcă să ofere alegătorilor o platformă diferită, sperând să-și atragă sprijinul acestora.

În 2004, partidul reformist (ORA) al lui Veton Surroi a repurtat cel mai mare succes dintre partidele formate înainte de alegeri, obținând șapte locuri în cadrul Parlamentului. Acum, cu doar câteva zile înainte de alegerile din decembrie, două partide sunt cele care atrag atenția publicului: partidul naționalist de stânga Vetvendosje și noul partid de centru al reformiștilor – FER.

FER a fost fondat de activiștii Shpend Ahmeti și Illir Deda în luna octombrie, promovând o nouă generație de oameni politici.

„Dezamăgirea și deziluzia cetățenilor din Kosovo sunt la niveluri înalte” a declarat Ahmeti pentru SETimes. „Avem nevoie de idei noi, de o nouă abordare și de reformarea clasei politice”. Aproape toți membrii partidului fac parte din societatea civilă, reprezentând profesioniști educați în străinătate, fără a avea experiență politică. FER susține libertățile individuale, o economie de piață, oportunități egale pentru toți cetățenii și bunăstare socială, inclusiv un grad minim de protecție pentru grupurile vulnerabile.

De asemenea, partidul dorește un parteneriat de pe poziții de egalitate cu comunitatea internațională.

„Kosovo se află la o răscruce de drumuri. După proclamarea independenței, Kosovo și-a deplasat atenția către dezvoltarea economică, lupta împotriva corupției și integrarea europeană, obiective pe care clasa politică actuală nu a putut să le ducă la bun sfârșit”, a declarat Ahmeti .

Mișcarea Vetvendosje, inițiată de Albon Kurti, se află de mai mult timp pe scena politică, fiind cunoscută pentru opoziția stridentă față de administrația Națiunilor Unite în Kosovo și față de Planul Athisaari. „Ne dorim ca statul Kosovo să fie un stat democratic în adevăratul sens al cuvântului, ceea ce înseamnă suveranitate și dezvoltare economică. Nu putem înregistra un progres utilizând Planul Athisaari pentru că vom construi un stat care se va concentra pe Athisaari și nu pe cetățenii din Kosovo”, spune Kurti.

Este practic singurul partid politic din Kosovo care își promovează ideile prin intermediul protestelor, care de multe ori devin violente. „Avem nevoie de politicieni cărora să le fie frică de cetățeni, nu invers”, a declarat Kurti pentru SETimes.

Partidul nu se dă în lături de la a le spune alegătorilor că participă la aceste alegeri pentru a obține locurile necesare în Parlament pentru a putea realiza modificarea constituției statului Kosovo.”

Nu așteptăm dreptate sau compasiune din partea regimului care este la putere, iar ei cu siguranță nu vor ezita să manipuleze alegerile sau să exercite abuzuri electorale în diferite moduri, dar cred că oamenii sunt tot mai detașați de politicile lor nocive și, în fapt, de lipsa lor totală de abilitate politică, astfel că situația trebuie să se schimbe.”

Kurti și Ahmeti sunt de acord că succesul partidelor pe care le conduc are ca rezultat mobilizarea unor partide mai vechi, cum este partidul democratic al lui Hashim Thaci.

„Partidele aflate la putere se grăbesc să realizeze alegeri (anticipate) pentru că știu că noile partide câștigă tot mai mult teren în detrimentul lor”, afirmă Ahmeti.

„Politicienii se grăbesc tot mai mult pentru că știu că credibilitatea lor este în scădere continuă, pe când susținerea de care se bucură mișcarea Vetevendosje înregistrează o tendință ascendentă constantă simultan cu nemulțumirea populației”, spune Kurti.

Vetvendosje afirmă că egalitatea în fața legii este esențială pentru sistemul juridic și că suveranitatea legii trebuie corelată cu justiția și drepturile civile, nu cu stabilitatea sau securitatea regională. Kurti susține că partidul său este dedicat în mod special implementării eficiente a principiului suveranității legii în ceea ce privește abordarea crimelor de război, a corupției, a structurilor paralele ale Serbiei și a economiei gri.

Recenta dizolvare a coaliției de guvernare, care a dus la necesitatea acestor alegeri anticipate, a însemnat mai mult pentru cei de la putere și mai puțin pentru populație, susține Kurti „Criza instituțională afectează mai mult politicienii decât cetățenii. Pentru cetățeni, adevărata criză este cea socio-economică. Cetățenii resimt foamea în fiecare zi. Cetățenii din Kosovo au trăit experiența crizei de foarte mult timp, iar această criză instituțională este exclusiv o criză a politicienilor.”

Kurti îi critică pe liderii politici actuali, despre care spune că vor manipula alegerile și că le lipsește cultura responsabilității.

„Statul Kosovo trebuie transformat dintr-un stat al câtorva oameni într-un stat al tuturor; dintr-un stat care este menținut în funcțiune de către comercianți străini într-un stat susținut de producătorii locali, pentru că, fără producție, crearea locurilor de muncă este imposibilă și, fără locuri de muncă, nu există bani”, spune acesta.

FER declară că va depune eforturi pentru a evita perpetuarea acestui management defectuos și a disperării sociale. Partidul nu consideră negocierile cu Serbia o prioritate de vârf. În schimb, partidul pune accentul pe problemele socio-economice, cele mai importante în acest moment în viziunea sa.

Mișcarea Vetvendosje susține că nu este corectă purtarea unor negocieri cu Serbia, negocieri referitoare la Kosovo. Kurti spune că întrevederile, care vor începe după alegeri și după implementarea noilor instituții, se vor axa mai mult pe potențialele planuri de acces în UE ale Belgradului.

„Scopul acelor negocieri este reprezentat de integrarea mai rapidă a Serbiei, nu îndepărtarea Serbiei din Kosovo”, afirmă Kurti. „În schimb, Serbia are ca interes în cadrul acestor negocieri crearea unei republici sârbe în Kosovo, cum este și Republica Srpska (din Bosnia și Herțegovina). În ceea ce privește partea nordică, Serbia își dorește autonomia, iar pentru celelalte enclave, dorește aplicarea unui așa-numit Plan Athisaari Plus, care să transforme aceste enclave în „exclave”, cu scopul de a distruge din interior independența Kosovo și de a transforma Kosovo într-un stat fără funcționalitate.”

Pentru noile partide, proximele alegeri se vor dovedi a fi un test al abilității lor de a-și promova programele și de a convinge electoratul că sunt potrivite pentru situația din prezent. Statisticile recente oferite de Institutul Gani Bobi sugerează că mișcarea Vetvendosje se bucură de susținerea a 11,9% din alegători, iar FER a câștigat simpatia a 4,9% din aceștia.

Sursă