Sari la conținut

OHR delegă mai multă responsabilitate liderilor bosniaci

De la Wikiștiri

25 noiembrie 2010 Bania Luka, Republica Srpska

La începutul acestei luni, Oficiul Înaltului Reprezentant (OHR) a declarat că va înceta verificarea candidaților pentru posturile politice din Bosnia și Herțegovina (BiH), inclusiv a candidaților pentru Consiliul de Miniștri.

Înaltul Reprezentant Valentin Inzko a declarat că a sosit momentul ca partidele politice să își asume o responsabilitate mai mare pentru țara lor. Acesta le-a solicitat să recomande candidați ale căror caziere sunt curate.

"Acum toate partidele care participă în entități și administrații cantonale vor fi responsabile pentru alegerea candidaților care nu au fost implicați în obstrucționarea Acordului de Pace de la Dayton sau nu au fost acuzați de crime de război sau alte infracțiuni grave", a declarat purtătorul de cuvânt al OHR, Ljiljana Radetic.

"Înaltul Reprezentant se așteaptă ca autoritățile la nivel de entitate și cantonal să introducă propriile mijloace de verificare a acestor candidați, la fel cum există mijloace de a face acest lucru la nivel de stat", a declarat ea.

Criticii spun însă că această acțiune este prematură. Partidul Bosniac al Acțiunii Democrate (SDA) susține că partidele politice ar trebui să demonstreze mai întâi că dețin toate mijloacele necesare. Majoritatea membrilor Uniunii Democrate Croate (HDZ) se opun de asemenea acestei decizii.

Răspunsuri pozitive au venit din partea partidului de guvernământ din Republica Srpska (RS), Uniunea Social Democraților Independenți (SNSD).

"Acesta este un act de eliberare de sub ocupație și protectorat", a declarat liderul partidului, Milorad Dodik. Dodik a reacționat imediat prin semnarea unui acord de cooperare la nivel de stat cu Partidul Democrat Sârb (SDS), de opoziție. Dacă SNSD câștigă patru locuri în Consiliul de Miniștri, aceasta va fi dispusă să le împartă cu SDS.

"Oferim cea mai rapidă modalitate de a crea instituții de stat în interesul tuturor cetățenilor și credem că este necesar ca ceilalți factori politici din BiH să discute, în special SNSD și SDS", a spus Mladen Bosic, liderul SDS.

SNSD și SDS declară că prioritățile lor politice sunt reforma constituțională și NATO. Acestea vor lucra de asemenea la distribuirea veniturilor din TVA, modificarea legii electorale, politica externă și reducerea forțelor armate ale BiH. Închiderea OHR și organizarea unui referendum cu privire la aderarea la NATO sunt de asemenea în plan.

Sursă