Sari la conținut

Parisul nu exclude posibilitatea ca Talibanii să preia puterea în Afganistan

De la Wikiștiri

9 martie 2009 Paris, Franța — Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a spus ca nu exclude probabilitatea ajungerii la putere a talibanilor cu ocazia alegerilor prezidențiale din Afganistan, programate pe 20 august.

"Trebuie să respectăm rezultatul alegerilor, oricare ar fi. Dacă talibanii naționaliști ajung la putere legal și respectă Constituția, este problema afganilor”, a precizat șeful diplomației franceze.” Noi refuzăm susținerea jihadului la nivel internațional", a subliniat Kouchner.

El a apreciat că "nu se pune problema transformării Afganistanului într-o democrație occidentală". "Franța își va menține trupele cât va fi nevoie pentru ca societatea afgană să își poată prelua destinul în propriile mâini", a asigurat Kouchner. Franța are 2.800 de militari în Afganistan, în cadrul Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate, dintre care 300 însărcinați cu formarea militarilor afgani.

Aproape 4,5 milioane de persoane, dintre care 38% femei, s-au înscris pe listele electorale, pentru a participa la al doilea scrutin prezidențial cu sufragiu universal direct din istoria țării. Cel dintâi a avut loc la finele lui 2004 și a fost câștigat de Hamid Karzai. Acesta este însă tot mai contestat din cauza eșecului înregistrat combaterea violențelor și în lupta cu corupția.

Referințe[modificare]