Sari la conținut

Parlamentul Republicii Moldova trebuie dizolvat, iar alegerile anticipate trebuie să aibă loc, potrivit Comisiei de la Veneția

De la Wikiștiri


16 martie 2010 Chișinău, Republica Moldova — potrivit Comisiei de la Veneția, Parlamentul Republicii Moldova trebuie dizolvat, iar alegerile anticipate trebuie să aibă loc, de asemenea Moldova are nevoie de reforme constituționale pentru a evita alte crize politice.

„Dizolvarea Parlamentului este diametral opusă stabilității politice, dar în cazul eșecului alegerii șefului de stat, președintele interimar va fi nevoit să dizolve parlamentul. Articolul 78 din Constituția Republicii Moldova, cu privire la modul de alegere a președintelui, este direcționat spre securizarea faptului că statul are organele contituționale funcționabile, care reflectă susținerea curentă a diferitor forțe politice”, se arată într-o scrisoare a Comisiei de la Veneția.

Toată scrisoarea comisiei în limba engleză poate fi văzută aici.

Acum două zile, prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a spus că AIE va renunța la plebiscitul pentru adoptarea unei noi Constituții, în cazul în care avizul experților europeni va fi unul negativ.

Referințe

[modificare]