Sari la conținut

Participarea Kosovo la Eurovision depinde de aderarea la EBU

De la Wikiștiri


9 aprilie 2010 Pristina, Kosovo — Compania publică de radioteleviziune din Kosovo intenționează să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene de Radio și Televiziune, acțiune care va permite participarea la concursul Eurovision.

Kosovo nu va concura anul acesta la concursul muzical Eurovision deoarece compania publică de radioteleviziune nu este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU). Apartenența la EBU este una dintre condițiile participării la Eurovision.

Potrivit EBU, Kosovo va fi eligibil atunci când compania publică de radioteleviziune RTK va obține statutul de membru. EBU și membrii săi vor continua să sprijine RTK „în toate domeniile relevante” în baza acordului de cooperare semnat recent.

EBU are 75 de membri activi din 56 de țări din Europa. Pe plan internațional există 43 de membri asociați. Compania kosovară RTK are doar statutul de observator.

„RTK îndeplinește în prezent rolul tradițional de organizație de radioteleviziune publică de tip european cât mai bine cu putință în condițiile economice existente”, se arată în recentul raport EBU.

Potrivit directorului general al RTK, Sylejman Shaqiri, aderarea companiei publice la EBU nu este totuși iminentă.

„RTK va putea deveni membru cu drepturi depline al EBU atunci când Kosovo devine membru al Uniunii Internaționale de Telecomunicații”, a declarat Shaqiri pentru SETimes. „Pentru a face acest lucru, Kosovo trebuie să devină membru ONU”.

Există speranța că RTK va primi statutul de membru cu drepturi depline și că va participa la Eurovision anul viitor.

„Dacă RTK ne va prezenta proiectul în limitele bugetului său, noi vom sprijini o astfel de inițiativă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului culturii din Kosovo.

Aderarea la EBU și concursul Eurovision au devenit un subiect fierbinte pentru bloggerii din Kosovo.

„….acum că am devenit independenți, saga continuă”!, scrie bloggerul Safet Krasniqi.

Unii bloggeri au început deja să dezbată posibilii candidați pentru concurs.

„Sperăm că vom avea vești mai bune în următorii ani”, scrie Krasniqi, „până atunci, țineți-vă degetele încrucișate”!

Referințe

[modificare]