Sari la conținut

Piramide în BiH -- mit sau realitate?

De la Wikiștiri


11 iunie 2010 Saraievo, BiH — Semir Osmanagic nu este ușor de descurajat.

Omul de afaceri în vârstă de 50 de ani, scriitor și arheolog amator, a încercat să convingă lumea că oamenii din antichitate au construit piramide în apropierea orașului Visoko, în Bosnia și Herzegovina. Majoritatea oamenilor de știință recunoscuți resping această teorie, dar el rămâne convins.

"Descoperirea mea va schimba istoria omenirii", spune Osmanagic pe pagina sa de internet.

Întâmplător, Visoko este înconjurată de trei dealuri cu o formă aproximativ piramidală și, potrivit lui Osmanagic, acesta nu este un accident. El insistă că acestea sunt locațiile a trei structuri preistorice care formează împreună un triunghi perfect.

Cea mai mare, Piramida Soarelui, se află sub muntele Visocica. Următoarea ca mărime este Piramida Lunii, situată sub dealul Pljesevica. Cea de-a treia este Piramida Dragonului.

El afirmă că a găsit dovezi ale unei rețele de tuneluri – create cu 30 000 de ani în urmă – care leagă cele trei piramide.

Explorările lui Osmanagic au declanșat dispute ample în presa din Bosnia și Herțegovina. El a investit sume mari pentru a-și finanța propriile căutări.

Contribuabilii participă de asemenea la plata acestora. Ca răspuns la interesul public intens, Federația BiH a alocat în 2007 peste 100 000 de euro pentru o echipă de experți și muncitori condusă de arheologul Lidija Fekeza.

Au fost cheltuiți bine acești bani? Nu, potrivit experților locali și internaționali în istorie și arheologie. Majoritatea ridiculizează teoria piramidelor, considerând-o, în cel mai bun caz, o închipuire deșartă, iar în cel mai rău caz o farsă deliberată.

"Această comedie nu este susținută de știința oficială sau de către experți, arheologi sau istorici. ... Oricare om cu o educație minimă rezonabilă cunoaște perioada, zona și civilizația de care aparțin astfel de construcții", au afirmat arheologii într-o declarație colectivă emisă în 2008.

Tunelurile lui Osmanagic – dintre care unul a fost descoperit în apropierea unei fabrici vechi – au fost săpate de mineri în evul mediu, afirmă scepticii, adăugând că fosta armată iugoslavă cunoștea foarte bine existența acestora. Arhivele sugerează că acestea erau cunoscute încă din timpul ocupației austro-ungare.

Unul dintre susținătorii lui Osmanagic este autorul american Paul Von Ward, "un cosmolog interdisciplinar", care a scris cărți despre reîncarnare și intervenție extraterestră în istoria omenirii.

"Valea Piramidelor din Bosnia este cel mai interesant și important sit arheologic din lume. Piramidele bosniace sunt mai înalte decât cele egiptene", a declarat acesta, citat de publicația Croatian Times. "Acestea reprezintă o lovitură uimitoare pentru istoria convențională – aceste structuri mamut au fost construite mai mari și mai bine și chiar mai devreme – la mii de mile depărtare în Europa – decât structurile din Egipt".

El a declarat că sprijină o nouă campanie în BiH care vizează recunoașterea oficială a acestor piramide drept cele mai vechi și mai mari din lume.

Sunt oare adevărate aceste afirmații îndrăznețe? Sau sunt doar o iluzie născocită de către un visător și un pseudo-cercetător? Dezbaterea continuă. În tot acest timp, intriga i-a oferit lui Visoko un loc în broșurile turistice, iar unii speră ca "piramidele" să devină unele dintre principalele atracții ale BiH.


Sursă

[modificare]