Sari la conținut

Poate depăși oare fotbalul disensiunile interetnice?

De la Wikiștiri

11 iunie 2010 Belgrad, Serbia — Vizitând săptămâna trecută Saraievo, președintele sârb Boris Tadic a cerut țărilor din Europa de Sud-est să susțină naționala Serbiei la Cupa Mondială. Serbia este singura țară din Balcanii de Vest care s-a calificat în acest turneu.

Răspunsul la apelul său nu va fi o problemă în Republica Srpksa (RS), unde cea mai mare parte a cetățenilor consideră echipa sârbă ca fiind a lor. Dar ce se va întâmpla oare cu ceilalți din Bosnia și Herzegovina (BiH)?

"Având în vedere că BiH nu s-a calificat, eu voi susține Serbia în Africa de Sud. Suntem vecini apropiați și ne leagă mentalități și obiceiuri similare", a spus Avdo, un suporter bosniac.

Zvonko din Mostar afirmă că va susține de asemenea Serbia – nu pentru că soția lui este de origine sârbă, ci pentru că atacantul Marko Pantelic este favoritul său.

Fotbalul a fost deseori colorat de disputele naționale și interetnice care au adus atâta vărsare de sânge în fosta Iugoslavie. Ciocnirile de pe stadioane sunt un fapt obișnuit. De exemplu, la sfârșitul lunii aprilie, 40 de oameni au fost răniți în timpul bătăilor dintre suporterii echipelor din Saraievo și Siroki Brijeg.

Suporterii celor două echipe s-au ciocnit și în octombrie 2009, iar o persoană a fost omorâtă. Musulmanii constituie majoritatea suporterilor echipei din Saraievo, în timp ce suporterii Siroki Brijeg sunt predominant croați.

"Suporterii au fost aceia care au canalizat politica oficială și naționalismul la începutul anilor 1990 în fosta Iugoslavie", a declarat psihologul Srdjan Puhalo pentru SETimes.

Cu toate acestea, într-un context internațional, este posibil ca suporterii să lase deoparte divergențele în numele solidarității regionale.

"Nu cred că relațiile dintre cele trei popoare din BiH s-au [schimbat] în mod dramatic, dar alternativa pur și simplu lipsește", a afirmat Puhalo. "Pe cine vei susține -- Franța, Italia, Anglia sau Serbia?"

"Poate că acum ne aflăm la începutul unui nou proces ... atât în politică și în sport, cât și în viață în general. Vecinul nostru ne este mai apropiat decât altcineva care este departe, iar noi suntem și înrudiți cu acesta", a spus el. Vicepreședintele RS, Adil Osmanovic, bosniac de origine, a acceptat deja sugestia lui Tadic și a declarat că va susține Serbia la Cupa Mondială.

"Îmi place fotbalul și cel mai mult îmi place fotbalul brazilian. Acum voi susține cu siguranță naționala Serbiei, deoarece aceasta este singura țară din fosta Iugoslavie care participă la Cupa Mondială", a declarat Osmanovic pentru SETimes.


Sursă[modificare]