Politica din Kosovo ar putea suferi o schimbare
- 3 august 2012: Oficiul Kosovo din nordul Mitrovica generează controverse
- 12 ianuarie 2012: Căsătorii forțate în Germania: Turcia, Serbia și Kosovo sunt în fruntea listei
- 3 martie 2011: Noul președinte kosovar Pacolli a fost luat în colimator
- 4 ianuarie 2011: Rexhepi declară că nordul Kosovo nu face parte din negocierile cu Serbia
- 31 decembrie 2010: OSCE: condițiile din centrele de detenție din Kosovo sunt satisfăcătoare
19 noiembrie 2010 Priștina, Kosovo — În prezent, Kosovo nu are parlament, iar toate privirile sunt îndreptate spre viitoarele alegeri anticipate stabilite pentru 12 decembrie. În timp ce partidele formează coaliții și își pregătesc listele de candidați pentru termenul limită de vineri (19 noiembrie), persoanele publice își fac publice diferendele.
Experții locali spun că peisajul politic este volatil și că s-ar putea produce schimbări dramatice.
"Coalițiile preelectorale și declarațiile făcute de unii lideri ai coaliției semnalează o schimbare a alianțelor politice", a declarat analistul politic Muharrem Nitaj publicației SETimes.
"Există posibilitatea ca actualul premier să formeze o alianță cu Alianța pentru Noul Kosovo și, probabil, cu partidele minorităților. O altă posibilitate este cea a unei coaliții între Liga Democrată din Kosovo (LDK) și Alianța pentru Viitorul Kosovo (AAK), împreună cu partidele minorităților", a spus acesta.
Mulți sunt cu ochii pe traiectoria lui Uke Rugova, fiul fostului președinte Ibrahim Rugova. Împreună cu Bujar Bukoshi, care a avut funcția de prim-ministru în guvernul în exil al Kosovo din perioada lui Milosevic, acesta a părăsit LDK după o luptă pentru putere în interiorul partidului.
Rugova și familia sa au acuzat partidul și pe noul președinte al acestuia, Isa Mustafa, de faptul că i-a umilit cu oferta de ultim moment de a-l include pe fiul fostului președinte pe lista sa de candidați. El și Bukoshi alcătuiesc în prezent o listă alternativă și și-au unit forțele cu Ramush Haradinaj și cu AAK.
Haradinaj, care se află la Haga așteptând rejudecarea procesului privitor la acuzațiile de crime de război, este unul din cei câțiva candidați care sunt fie anchetați, fie se confruntă sunt judecați – un fapt care preocupă EULEX.
"[Atunci când] cineva este cunoscut public ca fiind anchetat sau sub procedură judiciară, ar fi mai bine și mai onorabil, și mai bine pentru reputația Kosovo, dacă nu s-ar prezenta pentru o funcție publică până când nu își reabilitează numele", a declarat în 12 noiembrie adjunctul șefului EULEX, Andy Sparks.
Alți doi candidați, Nexhat Daci și Albin Kurti, au avut unele probleme cu legea. Daci, care se află pe prima poziție a listei de candidați a Ligii Democrate din Dardania (LDD), a fost găsit vinovat de un complet format din doi judecători EULEX și unul kosovar pentru deturnare de fonduri în exercițiul funcțiunii. Kurti, condamnat de EULEX pentru "obstrucționarea persoanelor oficiale în exercitarea atribuțiilor lor oficiale", se află în fruntea listei formațiunii sale, Inițiativa Cetățenească, care s-a dovedit a fi un magnet pentru tinerii care se simt eliminați din politică.
Fatmir Limaj, un candidat din partea PDK, a replicat la declarația lui Sparks. Acesta a spus că partidele din Kosovo "se conformează legii și nu stării de spirit a indivizilor". AAK a emis de asemenea o declarație în care afirmă că legea nu îi interzice lui Haradinaj să conducă un partid și să se afle pe lista candidaților.
Aproape toate partidele încearcă să-și atragă alegătorii, chiar dacă campania electorală nu începe în mod oficial decât în 2 decembrie. Cei care speră să schimbe status quo-ul îi condamnă ferm pe premierul Hashim Thaci și pe PDK, împreună cu fostul aliat de coaliție, LDK, de administrarea proastă a afacerilor Kosovo.
Dar rezultatul este departe de a fi unul cert și nici unul dintre jucătorii importanți nu este sigur. Potrivit lui Nitaj, probabila coaliție viitoare va fi condusă de cei care au o bază politică puternică. "Thaci și Haradinaj nu pot fi excluși", a spus acesta.
Sursă
- Setimes.com: Politica din Kosovo ar putea suferi o schimbare
Această pagină a fost arhivată și nu mai poate fi modificată. Dacă ați observat o greșeală, adăugați formatul {{știrearhivată}} în pagina de discuție împreună cu erorile și corecturile semnalate. În acest fel, un administrator va modifica și rectifica știrea. Vă informăm că nu vom accepta actualizarea sau alterarea unor știri, ci numai corectarea greșelilor de ortografie, gramaticale sau de așezare în pagină. Notă: unele surse sau legături externe menționate s-ar putea să nu mai fie disponibile din cauza vechimii lor. |